Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.


El discurs del que serà el dia 20 de desembre President del Govern de l’Estat, Mariano Rajoy, ha estat més llarg d’allò que s’esperava i vull destacar-ne 5 aspectes que m’han cridat més l’atenció en una primera anàlisi: 

1. Un discurs liberalitzador o neoliberal. Aquest aspecte se sustenta en les propostes fiscals d’una banda, en què s’aborden només com a estímul de l’economia i sense cap pretensió de progressivitat. Per un altre costat una Reforma Administrativa i una reducció del Sector Públic que són presentats sota el populista discurs de la simplificació i l’estalvi però que amaguen propostes recentralitzadores i de precarització dels empleats públics. 

2. S’ha ofert un pacte per a l’educació, però no se n’han concretat els continguts. Molt preocupant ha estat el discurs sobre el sistema públic de salut, on clarament s’ha anunciat un pacte de salut en què es determinin les prestacions bàsiques i les que no ho són. Vol assegurar-se el finançament públic de les prestacions bàsiques però no de la resta. Això obre un clar camí a les privatitzacions d’una part no especificada de les prestacions. Aquest aspecte cal sumar-lo al postulat anunciat de cercar noves formes de gestió de prestacions públiques. 

3. Una clara aposta per a una nova Reforma Laboral, amb propostes de reforma del sistema de negociació col·lectiva basat en flexibilitzar el marc de negociació en funció de l’interès de les empreses, una clara insinuació al despenjament de les empreses dels convenis col·lectius. 

4. Pràctica desaparició de la política mediambiental, amb l’excepció del manteniment de l’energia nuclear.

5. Cap menció al finançament dels ajuntaments ni a la perspectiva de pacificació i normalització política al País Basc. Castellà: