Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.


L'escriptor italià Antonio Tabucchi ha mort aquest diumenge 25 de març als 68 anys a Lisboa, considerat com un dels referents literaris d'Europa, es va distingir pel seu compromís civil i per la seva passió per la literatura portuguesa.



Va néixer a Vecchiano, Pisa (nord d'Itàlia) el setembre del 1943, i es va llicenciar en Literatura portuguesa per la Universitat de la seva ciutat, per passar després a treballar com a professor d'aquesta matèria a la Universitat de Gènova i com a catedràtic a la de Siena.

Confès amant de Portugal, l'escriptor italià va iniciar la seva carrera literària el 1971 amb una antologia de poetes surrealistes portuguesos, encara que la seva primera obra creativa va ser “Plaça d'Itàlia”, un recull de relats que va publicar el 1975.

Va ser l'introductor i difusor de l'obra del portuguès Fernando Pessoa a Itàlia.

Va traduir “El llibre del desassossec” el 1987 i va publicar “Els tres últims dies” de Fernando Pessoa el 1994.

Del 1987 al 1989 va ocupar el càrrec de director de l'Institut Italià de Cultura a Lisboa, i el 1994 la novel·la “Afirma Pereira”, publicada a Itàlia el 1994, el va convertir en un escriptor molt popular.

Autor d'una de notable obra, es va caracteritzar sempre per la seva consciència reivindicativa.

Com a escriptor compromès, va ser molt crític amb el govern del president italià Silvio Berlusconi. El 2008, de fet, va ser demandat pel president del Senat, Renato Schifari, després de publicar al diari L’Unita un article en què preguntava al polític pel seu passat, els seus negocis i els seus amics, un dels quals, el mateix Berluscuni.



El seu últim llibre publicat a Catalunya ha estat “Viatges i altres viatges”, ja editat a Itàlia el 2010, en què relata les seves estades a diversos països del món.

Col·laborador amb diferents mitjans de comunicació, entre ells l'italià Corriere della Sera o l'espanyol El País, va escriure a més l'obra teatral “Els diàlegs absents”, una aproximació a la soledat i la impossibilitat de comunicació.

Distingit amb nombrosos guardons, comptava, entre altres, amb el premi Luigi Russo, el Premi Campiello, el Scanno i el Premi Médicis, a Espanya l'Associació de Periodistes Europeus el va distingir amb el premi Francisco Cerecedo de Periodisme.

Autor d'una obra traduïda a 40 llengües, el seu nom va sonar com a candidat al Premi Nobel de Literatura, candidatura que avalava des del 2000 el Pen Club italià.

Antonio Tabucchi formava part del Parlament Internacional d'Escriptors, una associació de solidaritat amb autors perseguits. El 2004 va obtenir la ciutadania portuguesa i va ser candidat a les eleccions europees pel partit portuguès Bloco de Esquerda.

PCC-Partit dels i les Comunistes de Catalunya

Etiquetes de comentaris: , ,