Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.


 
Resolució aprovada en la reunió extraordinària de la Comissió Nacional d'EUiA  aquest dilluns, 16 de juliol

Dimarts, 17 de juliol de 2012





Les noves mesures anunciades la passada setmana pel Govern del PP de Mariano Rajoy representen un atac brutal sense precedents als drets socials i a la democràcia a l’Estat espanyol i recauen, de nou i de forma expressa, sobre els treballadors i els sectors populars del nostre país. El PP ha perpetrat un veritable cop d'estat democràtic a una ciutadania captiva d'un vot que no coneixia el veritable programa que poc a poc es mostra, i per això aquestes decisions estan mancades de tota legitimitat democràtica.


La rebaixa prevista en la prestació als aturats, l’eliminació de la paga de desembre als empleats públics, la pujada de l’IVA i el gravíssim incompliment pel que fa als ajuts a la dependència, que patiran els més febles de la societat, tindran un impacte molt negatiu en l'economia perquè provocaran més recessió i encara hi haurà menys consum. La pobresa, l'atur i en general les desigualtats i la ruptura de la cohesió social no són ja perills de futur sinó realitats actuals que pateix la societat catalana. Condemnem la criminalització dels treballadors públics i afirmem que aquests treballadors són la garantia de serveis de qualitat que possibiliten que puguem fruir de drets fonamentals com l'educació, la salut, la seguretat, el transport i la informació, entre d'altres. També el respecte al medi ambient rep noves agressions com les que representa la nova Llei de Costes, les agressions sobre les energies renovables o el perllongament de la vida útil de centrals nuclears obsoletes.


Aquestes mesures plouen sobre una situació molt negativa de l'economia que no ha fet res més que empitjorar amb les polítiques de retallades aplicades pels governs del PP i CiU, amb un augment descontrolat de l'atur i destrucció massiva d'ocupació i una manca de lideratge en la inversió pública que s'ha vist disminuïda de forma alarmant. Denunciem àmpliament la connivència de CiU amb les polítiques de retallades del PP, fins i tot anant més enllà, liderant aquestes polítiques de privatització, desmantellament de drets bàsics, repagaments i criminalització d'aturats i col·lectius dependents.


EUiA considerem il·legítima la imposició de les 32 mesures contingudes en el memoràndum de la Comissió Europea i per això exigim la consulta a la ciutadania en referèndum per a la seva aplicació amb el seu replantejament radical en el marc de la Unió Europea (UE).


El PP s’entesta en un projecte europeu fallit en imposar unes fèrries mesures coercitives per disciplina vers la política d'austeritat de la UE, menyspreant per tant la necessària convergència social i la participació democràtica. EUiA volem una altra Europa al servei dels ciutadans i dels pobles i no dels mercats.


Mentre el rescat bancari l’ha de garantir el conjunt de la societat, són les persones qui reben les retallades indiscriminades i a sobre el PP aplica allò que no era en el seu programa electoral.


Ara ja coneixem ‘de facto’ el memoràndum del rescat que va negociar el Ministre de Guindos: són aquest conjunt de mesures i d’altres que encara no s’han anunciat.


El Banc Central Europeu (BCE), no elegit ni controlat democràticament, substitueix encara més al Banc d'Espanya. Un fet que evidencia la imposició d’un nou centralisme europeu no democràtic.


Totes les mesures adoptades posen per damunt de tot els compromisos de pagament d’un deute que considerem il·legítim en una part molt significativa, doncs no va ser emès per cobrir les necessitats de la ciutadania sinó posat al servei del salvament de les entitats financeres immerses en una espiral especulativa. Per tant, exigim al costat de diversos moviments socials una Auditoria ciutadana del deute per esbrinar el seu veritable origen i la finalitat del mateix.


El PP reforça la recentralització de l'estat impulsant noves retallades imposades a les comunitats autònomes, de les quals fa un discurs ple de recels, amb una tutela indigne i antidemocràtica als ajuntaments. El PP vol retornar la història enrere reforçant les Diputacions, prohibint les mancomunitats de serveis i eliminants la sobirania municipal, especialment dels ajuntaments de menys de 20.000 habitats, enlloc de millorar el seu finançament i clarificar les competències. La reducció de regidors afectarà a les minories polítiques i, en conseqüència, hi haurà menys pluralitat i menys democràcia. Les lleis del PP envaeixen competències exclusives de la Generalitat de Catalunya com en el cas de la Llei d'Estabilitat Pressupostària o la nova normativa comercial tan perjudicial pel petit i mitjà i comerç de proximitat arrelat al territori.


Front aquesta nova agressió, demanen un referèndum sobre les retallades o la dimissió del president Rajoy. Expressem la nostra decepció per la comprensió que han obtingut les mesures del govern del PP per part d’Alfredo Pérez Rubalcaba i Antoni Duran i Lleida, que s’han comportat com a ministres de Rajoy mentre aquest es comporta com a ministre d’Àngela Merkel. Exigim també a CiU no només que condemni i no apliqui les mesures del PP, sinó que modifiqui també les polítiques de retallades a Catalunya que han estat aprovades amb el suport directe o indirecte del PP català.


EUiA apostem per una política alternativa a les accions de govern del PP i CiU, amb la reconversió del rescat bancari en un fort pol de banca pública que faci fluir el crèdit a les famílies, els autònoms i la petita i mitjana empresa. Estem per una reforma fiscal progressiva, que faci aflorar la riquesa i el patrimoni de les grans fortunes per redistribuir-ho en la inversió productiva a partir del lideratge del sector públic. Volem un veritable pla contra l'economia submergida i la regulació del sistema financer, per obtenir més recursos públics del frau fiscal i per acabar amb l'evasió fiscal i les arquitectures legals que el promouen i possibiliten.


Cridem a l’afiliació i a la gent d’esquerres, així com al conjunt de la ciutadania a participar activament en les mobilitzacions convocades pels moviments i organitzacions socials i sindicals, com la d’aquest dijous 19 de juliol, i a preparar amb força una resposta general i contundent la propera tardor.


Derrotem als governs del PP i CiU i les seves polítiques i fem-ho amb la mobilització al carrer i la política unitària de l’esquerra. Fem una crida a la confluència social i política en la mobilització. Fem que les accions siguin coordinades i confluents per aconseguir àmplies majories. Impedim a la dreta seguir aplicant mesures de patiment a la immensa majoria de la ciutadania i obrim pas a una alternativa social i política de canvi cap a l'esquerra.


Comissió Nacional d’EUiA


Barcelona, 16 de juliol 2012