Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.


 


Els nens i nenes sahrauís han arribat a Catalunya per passar les vacances amb  famílies d’acollida. Una iniciativa solidària que es manté des de fa 30 anys i que a més de permetre a infants que viuen a camps de refugiats al desert tenir un estiu en pau i  lluny de les altes temperatures, també és una mostra de suport a la causa del poble sahrauí que lluita per la seva independència del Marroc. Així, cada any per aquestes dates a Barcelona es convoca una manifestació solidària, que aquest matí ha sortit del Portal de l’Àngel, ha recorregut la Via Laietana i ha arribat a Pla de Palau, on hi ha hagut els parlaments dels organitzadors, l’Associació Catalana d’Amistat amb el Poble Sahrauí (ACAPS) i el Front Polisari, i on ha estat convidat a intervenir el coordinador general d’EUiA i diputat al Congrés, Joan Josep Nuet, molt apreciat per les iniciatives i preguntes que, pel que fa a la situació en el Sàhara Occidental, en el seu moment va portar al Senat i actualment al Congrés. 

A la capçalera de la manifestació ‘Catalunya amb el Sàhara’, a més de Nuet hi eren la presidenta d’ACAPS, Núria Salamé, el portaveu d’EUiA i diputat al Parlament de Catalunya, Jordi Miralles, i l’ex diputat d’ERC i president de l’Intergrup per la Pau i la Llibertat en el Sàhara, Miquel Carrillo, i el també republicà i ex director general de Cooperació al Desenvolupament i Acció Humanitària de la Generalitat, David Minoves. I en la mobilització, multitud de pancartes i samarretes solidàries de L’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Gavà, Vilanova i la Geltrú, la Garrotxa, Baix Penedès, Alt Empordà, Terres de Ponent, Terres de l’Ebre... I els lemes més corejats per grans i menuts: “Llibertat Sàhara”, “Prou ocupació, mur destrucció”, “ Marroc culpable, Espanya responsable”, “Marroc, el Sàhara no es teu”.

Arribats a Pla de Palau, un representant d’ACAPS ha llegit un manifest on les associacions solidàries catalanes han deixat clar que el projecte ‘Vacances en pau’ continuarà tot i les retallades en les subvencions a la cooperació, així com els projectes solidaris en els camps de refugiats, perquè els sahrauís no siguin oblidats. Així mateix, l’ACAPS ha denunciat que la comunitat internacional miri cap una altra banda enlloc d’impulsar un referèndum al Sàhara Occidental que solucionaria el conflicte amb Marroc, que viola els drets humans en els territoris ocupats. Per acabar, el representant d’ACAPS ha tingut un record pels tres cooperants segrestats a Tinduf fa 9 mesos, Ainoha, Enric i Rosella.

Els organitzadors han convidat a intervenir a la clausura de la manifestació al diputat Joan Josep Nuet, qui ha donat la benvinguda a Catalunya als nens i nenes sahrauís i ha llançat un missatge al govern espanyol del PP: “El poble sahrauí necessita coherència de les forces polítiques, dels governs i de la ciutadania, coherència en la defensa dels seus drets i llibertats, tant quan s’està a l’oposició com quan s’arriba al govern”, en referència a l’oblit de la causa sahrauí per part dels ‘populars’. “Demanem al PP que defensi al poble sahrauí enlloc d’amagar-se darrera el Marroc per trair la causa sahrauí”, ha clamat Nuet que ha rebut forts aplaudiments. El també coordinador general d’EUiA s’ha adreçat així mateix al govern català perquè entengui que el poble sahrauí lluita per la seva autodeterminació i necessita la solidaritat d’altres pobles com el de Catalunya. Nuet ha acabat comprometent-se a seguir lluitant al carrer i a les institucions perquè el Sàhara sigui lliure.

El darrer parlament ha anat a càrrec del delegat del Front Polisari a Catalunya, Oualad Moussa, qui ha agraït a les famílies catalanes d’acollida la seva tasca en nom de la comunitat sahrauí, així com als representants d’ICV-EUiA i ERC el seu suport des de sempre. Moussa ha aprofitat per explicar que les negociacions entre el Sàhara i Marroc estan estancades des de fa mesos degut a que l’estat marroquí ha retirat la confiança a l’enviat de les Nacions Unides que havia de comprovar la situació als camps ocupats. El representant del Polisari ha destacat que el seu poble viu una crisi humanitària, tot i que “mantenim el nervi de la lluita perquè no renunciarem a la nostra independència” i ha demanat la implicació directe del govern espanyol perquè vetlli pels drets humans al país veí i pressioni al Marroc perquè reprengui les negociacions i s’arribi així a una solució política al Sàhara Occidental.

La jornada ha acabat amb actuacions infantils i un dinar de germanor en el Parc de la Ciutadella.