Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.




El coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, ha clausurat la jornada sobre federalisme fiscal. Al costat, Alfred Clemente.

Nuet: "Hem de mostrar i explicar a l'ofensiva l'opció del federalisme"Intervenció del coordinador general d'EUiA a la clausura de la Jornada sobre 'Federalisme fiscal' organitzada per ICV-EUiA i les àrees Social i d'Economia d'EUiA a les Cotxeres de Sants.
La coalició ICV-EUiA ha celebrat dissabte 27 d'octubre  a les Cotxeres de Sants una jornada sobre ‘Federalisme fiscal’, que ha comptat amb l’especial col·laboració de les àrees Social i d’Economia d’EUiA. La intervenció d’apertura ha anat a càrrec del número 3 d’ICV-EUiA a les catalanes, Joan Mena (veure notícia específica). El conseller d’Acció Sociopolítica d’EUiA, Alfred Clemente, ha presentat i moderat la jornada, que ha analitzat en primer lloc El federalisme en el marc internacional, amb les ponències sobre ‘La globalització financera i el canvi de paradigma fiscal’ per Xavier Caño, membre d’ATTAC Acordem, i ‘El model federal alemany’, per Antonio Arroyo, professor de Dret Constitucional a la UAM.

A la segona part de la jornada s’ha celebrat una taula rodona sobre federalisme fiscal a Espanya i a Catalunya, amb les ponències de José Antonio García Rubio, responsable d’Economia d’IU, David Rodríguez, responsable d’Economia d’EUiA, Lluís Torrents, professor associat de l’Escola de Negocis ESCI-UPF, i Toni Montserrat, economista i ex-diputat al Congrés pel PSUC

La cloenda s’ha reservat a Joan Josep Nuet, coordinador general d’EUiA i diputat al Congrés, recent arribat de la reunió de presidents del Partit de l’Esquerra Europea que ha tingut lloc a París aquest cap de setmana.

Nuet ha destacat la importància del debat sobre el federalisme, “un debat que hem de mostrar i explicar anant a l’ofensiva”. Ha senyalat que les darreres enquestes sociològiques sobre l’evolució de l’opció per la independència de Catalunya mostren que d’aquest prop del 53% que la recolzaria, la meitat se sent independentista des de fa només 2 o 3 anys, segons el dirigent d’EUiA per l’atzucac al qual ens ha portat l’esclat de la crisi, i les seves conseqüències econòmiques i en la vida quotidiana de les persones.


El coordinador general de la formació d’esquerres ha apostat per un encaix basat en el diàleg i la comprensió entre els pobles i ha senyalat que fer possible la convivència i tendir ponts de diàleg és l’obligació d’EUiA.


Així, Nuet ha entrat de ple en el dret a decidir: “Que Catalunya és una nació i té dret a decidir és un concepte total” i ha afegit que “l’empoderament d’una societat no té límits”, de manera que serà el que vulgui ser i es construirà de la manera que decideixi. En conseqüència, “el posicionament federalista s’ha de defensar des del convenciment dels pobles, no des de l’obligació”, ha remarcat el també diputat d’ICV-EUiA en el grup de L’Esquerra Plural al Congrés.


D’altra banda, Nuet s’ha referit a la darrera proposta de la troica, que pretén controlar els pressupostos regionals a tota Europa, la qual cosa inclouria els de Catalunya, una mena de Llei d’Estabilitat Pressupostària espanyola generalitzada, impulsada des de Brussel·les amb l’FMI. Per tant, el dret a decidir s’ha d’ampliar a “decidir coses que beneficiïn a la majoria, en connivència amb d’altres pobles, per aconseguir transformar l’estat i Europa”, ha explicat el coordinador general d’EUiA.


L’alternativa, segons Nuet, passa per dialogar i assolir acords i aliances amb altres formacions d’esquerres a l’estil de la Syriza grega, com han fet a Galícia Esquerda Unida i Anova –en aquest punt ha anunciat que Alexis Tsipras s’ha compromès ha venir a Barcelona a donar suport a ICV-EUiA durant la campanya electoral, així com Beiras i Yolanda Díaz-. Nuet ha augurat que “aquesta experiència d’unitat d’esquerres jugarà un paper nou en els pròxims anys” perquè “els acords i les fortes aliances són l’únic camí per poder vèncer la dreta, l’enemic”, ha acabat.