Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.


EL CONSTITUCIONAL SUSPÉN LA TAXA DE L’ EURO PER RECEPTA A CATALUNYA
 



 





El fet.-

 El 15 de gener de 2013 la notícia va córrer com un llamp: el Tribunal Constitucional va anunciar que suspenia cautelarment el cobrament de la taxa de l’euro per recepta, que s’està aplicant a Catalunya des de fa sis mesos. Ho fa a instàncies de la denuncia presentada pel Govern central que entén que aquesta mesura era il·legal per vulneració competències i suposava un inacceptable desequilibri territorial.

Aixa i durant cinc mesos s’estudiaran possibles al·legacions fins a una nova pròrroga o una sentencia definitiva.

Fins aquí la situació legislativa. Les primeres interpretacions i reaccions han estat immediates.


Per Dempeus / per la plataforma “Prouretallades”…
 
 Les persones i entitats que defensem el caràcter públic, universal equitatiu i solidari de la salut i les atencions sanitàries, com és el cas de Dempeus per la Salut Pública, Així com per aquella xarxa d’entitats que conformem la plataforma ciutadana contra les retallades, la notícia és sens dubta UNA GRAN NOTÍCIA !
 
 El mateix dia 23 de juny de 2012 en que la Generalitat instaurava la nova taxa a Catalunya, Dempeus, ens manifestàvem al carrer amb suport dels infal·libles “iaio flautes” i persones representatives de les associacions en defensa de la sanitat pública i la Plataforma pel Dret a la Salut, i denunciàvem la nostra oposició frontal a la nova mesura de RE-pagament i d’enèsima agressió retalladora en salut, aplicant una veritable penalització a la malaltia, als pacients crònics, als sectors més febles i afeblits de la societat catalana.

Vam dir i anunciar que ens hi posicionàvem radicalment en contra, i que cridàvem a la INSUBMISSIÓ, o desobediència civil, entenent que és absolutament legítim i democràtic negar-se a acceptar lleis o normes notòriament injustes. Les “Guies” per a fer objecció i negar-se a pagar l’euro van proliferar per Catalunya, malgrat la molt evident desinformació i les mentides i entrebancs que es van fer córrer per espantar i dissuadir a les gents que es rebel·lessin.

Ara, gairebé sis mesos desprès, el Constitucional ve a donar-nos la raó, si més no una part suficient de la raó. Suficient per paralitzar aquesta agressió vergonyant i dolorosa, de moment a Catalunya.
 
És ben sabut que des de 1 de gener aquesta mala praxis, aquest càstig civil, ha estat implantat també a la Comunitat de Madrid, en una evidència paradigmàtica de les enormes coincidències de criteri entre els governs neoliberals i retalladors d’allà o d’aquí, en català o en castellà.

 AQUESTA ÉS UNA GRAN VICTÒRIA ciutadana i com a tal la volem celebrar i compartir amb tothom que en aquests mesos s’ha sumat d’una o altra manera a la reivindicació contra la taxa. Tanmateix el fet d’estar contents/es no representa “encara” la nostra satisfacció complerta. En aquest tema la nostra aspiració és la retirada definitivade la taxa. El nostre objectiu bàsic no és altre que la recuperació TOTAL i garantida del caràcter públic, universal, equitatiu, solidari i de qualitat. En definitiva la REVERSIÓ sistemàtica de totes les retallades, privatitzacions i atacs liquidadors al Sistema Nacional i públic de Salut.

 LA LLUITA, per tant, CONTINUA. Hem donat un pas cap a la preservació de la salut i la sanitat públiques, i avui ho volem celebrar. Tothom que hagi fet la recomanada insubmissió disposa d’aquell “certificat” de rebel·lia que és el resguard de la seva negativa a pagar, amb el logotip del mateix CatSalut, de que parlàvem fa mesos.


A les noves preguntes, a partir d’ara, que responguin qui correspongui…
 
 Es tornaran ara els euros recaptats il·legalment ? La generalitat ja s’avançat a dir que no. Pot negar-s’hi ? En tot cas nosaltres volem recordar a tothom que no hem pagat que estem en paus. Els qui no ens van creure i van pagar, remugant però pagant, que es dirigeixi ara a les autoritats que va acceptar i acatar.
Reacció immediata del Govern català: protesta, discurs en clau victimista i identitària, i noves amenaces al seu poble.

Srs. Mas i Sr. Ruíz, no pretenguin trobar-nos al seu costat demanant-los que en castiguen “en català”. No som masoquistes, i des de la nostra catalanitat, no entrem en un debat sobre quines fuetades ens agraden més, ni quin dels dos amos és més tolerable o més amable. Senzillament, celebrem la retirada, ni que sigui provisional, d’una penalització injusta i depredadora de drets i de solidaritat humanes.


Garreperia fins a l’últim minut. CiU al govern és incapaç de rectificar i ben al contrari es revolta reclamant el seu “dret”a retallar i reCobrar sobre els seus súbdits. Allarga les darreres hores d’agonia de la taxa… i es rebota dient que aquesta mesura (la retirada d’una Repagament brutal en danys i poc rellevant relativament en diners) generarà NOVES RETALLADES. Sembla que els 46 milions recaptats irregularment eren ja païts i a perpetuïtat.
 Un veritable esperpent per un Govern que ha proclamat la seva intenció d’executar noves retallades socials fins a 4.000 milions per l’exercici del present 2013. El seu acarnissament contra el seu poble serà encara més violent, segons declaren, visiblement contrariats i enrabiats.

Com afecta el tema a la Comunitat de Madrid ? Sembla que és molt evident que el Gobierno Rajoy ha d’aplicar la mateixa mesura i el Constitucional la mateixa resposta. Vol dir que més aviat que tard l’ha de retirar. Cada dia que passi esdevé una apropiació indeguda que pot llegir-se com un delicte de prevaricació. Ja s’ho faran mirar aquesta frontal discrepància entre el Govern de la Comunitat de Madrid i el Govern Central, en ambdós casos en mans del PP.

Per a nosaltres és una molt bona aportació, des de Catalunya, per animar la col·laboració cívica i democràtica respectuosa i solidària. Les “marees blanques” de Madrid tenen avui un nou instrument per avançar en la lluita comuna i compartida per la defensa del Sistema Públic de Salut.

 Tu retalles, ells retallen… retallar en quin idioma ?

 La notícia ha estat impactant i ha generat, vistes les variades interpretacions, un escenari ben demostratiu de les veritables substancies polítiques al fons de les preteses opcions en litigi. Cal veure i llegir les posicions de les diverses forces polítiques, i constatar un cop més la divisió nítida entre aquelles que s’oposen a les retallades socials i això inclou els Repagaments (i que a més de dir-ho, ho practiquen !) i aquelles que n’estan a favor, ja sigui per afirmació, per abstenció, inhibició o abandó dels seus programes electorals. La ciutadania és prou intel·ligent per a saber interpretar la coherència i la fidelitat, o no, als compromisos anunciats .

 Per acabar, és legítim que des de la defensa d’allò públic i de la democràcia participativa i l’empoderament social celebrem també la suspensió del cobrament de taxes judicials que dificultaven seriosament l’accés a la justícia en evident una discriminació econòmica. El tercer impost paralitzat, el de dipòsits bancaris, son figues d’un altre paner… de tipus diametralment oposat i que, aquí sí, ens fa lamentar el no-cobrament de més de 500 milions d’euros.


Per acabar:

 RECLAMEM LA SUSPENSIÓ CAUTELAR, O MILLOR LA DIMISSIÓ DEFINITIVA,dels CONSELLER BOI RUIZ I MAS- CULELL, com autors materials del fiasco recaptatori que avui ha quedat en evidència.

Instem també, a les forces socials i polítiques a manifestar-se al respecte de la situació actual i a rebutjar la presentació d’al·legacions al Constitucional pel que fa a l’euro per recepta (i a les taxes de justícia). A sortir d’algunes clamoroses indefinicions tàctiques i contradiccions, i a aplicar amb rigor i fidelitat els seus compromisos socials i fins i tot en casos concrets a reconsiderar èticament i estètica una posició de canvi de polítiques de govern en el sentit de suspendre i revertir les retallades.

Ratera de Toni Barbarà