Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.


Tenir una feina no protegeix la ciutadania de caure en una situació de vulnerabilitat social, segons un informe del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC). L’estudi determina que el 13,7% dels treballadors catalans es troben en una situació de risc de pobresa. A la Unió Europea només Grècia i Romania superen aquest percentatge.

La pobresa s’associava, fins fa no gaire temps, a les situacions d’atur o factors d’exclusió social. La manca de feina continua sent un factor de risc, ja que el 30,3% dels aturats corren el risc de caure en la pobresa. Però també persones amb feina s’estan veient abocades a situacions de vulnerabilitat econòmica: el 13,7% de les persones que tenen feina poden acabar patint mancances materials malgrat estar en actiu.

Entre els més susceptibles de caure per sota del llindar de la pobresa destaquen les famílies amb fills a càrrec i en les quals tots els membres han perdut la feina, el risc d’aquestes augmenta fins al 59%. Aquest tipus de llars s’han multiplicat per cinc des de 2007 a Catalunya i se situen en 266.800 famílies.

Entre els ocupats, els que corren un risc més gran són els que tenen un contracte temporal o a temps parcial, els autònoms, els empleats d’empreses petites i els poc qualificats, així com els que pertanyen a sectors castigats per la crisi com l’agricultura o la construcció.

Per evitar que la situació s’agreugi, el CTESC ha formulat 50 propostes entre les quals hi ha l’augment de recursos i programes de protecció, així com la possibilitat de combinar el cobrament parcial de la renda mínima d’inserció amb contractes d’ocupació temporal o mitja jornada quan aquesta retribució no sigui suficient. També demanen una millora en l’assessorament per a la recerca de feina i plantejar la reinserció de les persones en el mercat laboral com una “inversió”.

Font: BTV