Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.


El Partit dels i les Comunistes de Catalunya manifesta el seu rebuig a les sentències dictades per un tribunal militar marroquí contra els 24 sahrauís, que condemna a vuit d'ells a cadena perpètua i a la resta a penes compreses entre 20 i 30 anys de presó.

Aquests 24 sahrauís estaven entre els 20.000 que el 8 i el 9 de novembre de 2010 , van mantenir durs enfrontaments en el Sàhara Occidental, inicialment en el campament sahrauí de Agdaym Izik i més tard a Al-Aaiun i altres localitats, entre les forces de seguretat del Marroc i sahrauís acampats en Agdaym Izik, una zona desèrtica a uns 16 quilòmetres al sud-est d'Al-Aaiun, capital del Sàhara Occidental, ciutat en la qual també va tenir lloc un aixecament sahrauí en conèixer-se l'assalt a Agdaym Izik i la intervenció de les forces marroquines. A la fi de novembre del mateix any es van succeir nous enfrontaments en Smara i Al-Aaiun van muntar el campament de Gdeim Izik, als afores del Aaiún, per reclamar, de forma pacífica, al govern del Marroc, que recordem, ocupa il•legalment el seu territori, un tracte envers el poble sahrauí respectuós amb els drets humans. Reclamaven , treball, habitatge, cultura... El Govern del Marroc va respondre, desmuntant violentament el campament de Agdaym Izik

Els 24 Sahrauís han estat a la presó durant un període que ha superat el que la pròpia llei marroquina contempla, han estat jutjats per un tribunal militar, Un procés sense les suficients garanties processals i amb una absoluta indefensió dels acusats .Les úniques "proves" que la fiscalia ha presentat són les confessions dels acusats, aconseguides sotmetent-los a tortures. El judici no ha contemplat en absolut les normes de Nacions Unides sobre l'aplicació del sistema legal d'un estat ocupant, envers la població civil d'un territori ocupat.

El Partit dels i els Comunistes de Catalunya exigeix, al Govern Català i al Govern espanyol, que es manifesti en contra d'una condemna absolutament injusta, sol•liciti l'alliberament d'aquests 24 presos polítics sahrauís, i actuï en conseqüència, sense admetre pressions ni xantatges del govern marroquí. Governs que es reclamen democràtics, que van condemnar i condemnen governs com el de Síria, o en el seu moment Líbia, o l'Iraq al•lega'n raons humanitàries, no poden tolerar la pràctica de judicis manipulats i conseqüentment condemnes desproporcionades que pretenen atemorir les ànsies de llibertat i autonomia del poble sahrauí.


Traducción al Español:
El Partit del i les Comunistes de Catalunya manifiesta su rechazo a las sentencias dictadas por un tribunal militar marroquí contra los 24 saharauis, que condena a ocho de ellos a cadena perpetua y al resto a penas comprendidas entre 20 y 30 años de cárcel.
Esos 24 saharauis estaban entre los 20.000 que el 8 y el 9 de noviembre de 2010, mantuvieron duros enfrentamientos en el Sahara Occidental, inicialmente en el campamento saharaui de Agdaym Izik y más tarde en El Aaiún y otras localidades, entre las fuerzas de seguridad de Marruecos y saharauis acampados en Agdaym Izik, una zona desértica a unos 16 kilómetros al sureste de El Aaiún, capital del Sahara Occidental, ciudad en la que también tuvo lugar un levantamiento saharaui al conocerse el asalto a Agdaym Izik y la intervención de las fuerzas marroquíes. A finales de noviembre del mismo año se sucedieron nuevos enfrentamientos en Smara y El Aaiún montaron el campamento de Gdeim Izik, a las afueras del Aaiún, para reclamar, de forma pacífica, al gobierno de Marruecos, que recordemos, ocupa ilegalmente su territorio, un trato para con el pueblo saharaui respetuoso con los derechos humanos. Reclamaban , trabajo, vivienda, cultura… El Gobierno de Marruecos respondió, desmontando violentamente el campamento de Agdaym Izik

Los 24 Saharauis han estado en prisión durante un periodo que ha superado lo que la propia ley marroquí contempla, han sido juzgados por un tribunal militar, Un proceso sin las suficientes garantias procesales y con una absoluta indefensión de los acusados .Las únicas "pruebas" que la fiscalía ha presentado son las confesiones de los acusados, conseguidas sometiéndoles a torturas. El juicio no ha contemplado en absoluto las normas de Naciones Unidas sobre la aplicación del sistema legal de un estado ocupante, para con la población civil de un territorio ocupado.

El Partit dels i les Comunistes de Catalunya exige, al Gobierno Catalán y al Gobierno español, que se manifieste en contra de una condena absolutamente injusta, solicite la liberación de estos 24 presos políticos saharauis, y actúe en consecuencia, sin admitir presiones ni chantajes del gobierno marroquí. Gobiernos que se reclaman democráticos, que condenaron y condenan gobiernos como el de Siria, alegando razones humanitarias, o en su momento Libia, o Irak, no pueden tolerar la práctica de juicios manipulados y consecuentemente condenas desproporcionadas que pretenden atemorizar las ansias de libertat y autonomía del pueblo saharaui.