Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.


Josep Vendrell reclama al conseller que comparegui al Parlament per donar explicacions sobre quin model sanitari vol per Catalunya i que acabi amb l’opacitat.

El diputat d’ICV-EUiA al Parlament, Josep Vendrell, ha acusat avui el conseller de Salut, Boi Ruiz, de ser el “cavall de Troia” de la sanitat pública després que hagi sortit a la llum un informe que presumptament hauria encarregat el Departament de Salut a l’empresa PricewaterhouseCoopers sobre la possible reforma del sistema sanitari català i que recomana diverses privatitzacions d’hospitals i de centres d’atenció primària. “Si l’informe recomana i no és a la conselleria, a qui? S’ho inventa la consultora? Fa l’informe sense cobrar?”, ha preguntat Vendrell durant la sessió de control avui al Parlament on ha assegurat que no es creu el conseller quan diu que no va ser ell qui va encarregar l’informe ni que no tingui la intenció de privatitzar la sanitat.

“És un informe màgic pel què sembla”, ha ironitzat Vendrell que també s’ha dirigit a Ruiz per demanar-li com explica que en la primera pàgina es digui que s’ha realitzat pel departament de salut i segons termes de la carta contractació?. “Com és que estableix una estratègia concreta? Curiosa costum d’encarregar informes que no serveixen”, ha assegurat el diputat ecosocialista que ha recordat que Ruiz en el 2011 quan deia que en termes generals pretenia preservar el model i que no es plantejava copiar els models de Madrid i València, al mateix moment encarregava informes i planejava trossejar l’ICS i posar la sanitat en mans privades, algunes controlades per fons de capital risc.

De la mateixa manera, Vendrell ha lamentat que “el contingut de l’informe es podria resumir en què la salut passa a ser un dret a un negoci i si es tira endavant el que diu aquest informe, els governs del PP de Madrid i València semblaran moderats al seu costat”. Per tot plegat, Vendrell ha demanat la compareixença del conseller a la comissió de salut perquè “esclareixi quin és el seu projecte sanitari”. “Ja n’hi ha prou d’opacitat i de manca de transparència”, ha demanat Vendrell que vol saber què passa amb el Clínic i quines intencions té el govern amb l’ICS.

Font: ICV

Vídeo: Canal Parlament

Ruiz: “Si ICV pot demostrar l’elaboració de l’informe, assumiré responsabilitats polítiques

per Rosa Brescó

Les últimes informacions sobre el pla de privatització de la sanitat que preveu el departament de Salut, indiquen que la reforma sanitaria proposada pel conseller Boi Ruiz podria estar afavorint a empreses privades que l’haurien retribuit.

La intenció del departament de permetre l’entrada de capital privat a la sanitat pública és la idea dominant a la cúpula de la patronal sanitària – la Unió Catalana d’Hospitals (UHC)- els responsables del qual van ser directament escollits per Artur Mas. Boi Ruiz era, i és, el cap visible, però l’acompanyen la secretaria general del departament, Roser Fernández i l’actual director de CatSalut, Josep Maria Pedrosa. A ells es va unir Josep Prat, màxim responsable de l’empresa municipal de Reus Innova i varies fonts el consideren com l’impulsor del pla per desmembrar l’ICS.

“Tots ells, representen una manera d’entendre la gestió pública compatible amb el sector privat en el que són conegudes com “portes giratòries” per les que un directiu del sector privat passa a ser un alt càrrec públic que adopta avui decisions que beneficien a empreses que demà poden acabar retribuint-los”, tal i com afirma ‘El País’

En aquest sentit, Boi Ruiz n’és un clar exemple. Va ser director general de l’UCH fins el 2007, any en que va passar a ocupar la presidència de l’entitat, un càrrec no remunerat. “Volia crear una consultora en la que poder posar en valor tot el que havia après a la UCH”, va explicar a ‘El País’. Així, com vam publicar a eldebat.cat el 3 de juliol de 2012, Ruiz va crear juntament amb la seva esposa la societat Know How Advicers, que va ingressar fins a 330.000 euros.

El conseller de Salut, Boi Ruiz en una compareixença al Parlament el 28 de juliol de 2011 va anunciar la mesura que canviaria les regles del joc de la sanitat pública catalana: es perdria la garantia de 280 dies que, des de 2007, tenien com a espera màxima els catalans per ser operats de les 14 malalties més comunes als hospitals de la xarxa pública (XHUP), tal i com publica aquest dimecres el diari ‘El País‘. En aquell moment, Ruiz va jugar amb les paraules, com acostuma a fer, i va indicar que el nou model de gestió estaria “basat en criteris clínics”. Ruiz es queixava de les protestes de la ciutadania i demanava als diputats de l’oposició que “Si volen que els ciutadans es calmin, ajudin-me a explicar les coses”.

Segons informa ‘El País’, haguessin sigut els diputats qui s’haguessin queixat si haguessin conegut l’existència de dos documents que, per aquelles mateixes dates, circulaven pels despatxos dels responsables del departament de Salut. Un proposava dividir l’Institut Català de la Salut (ICS), en una vintena d’empreses que haurien de sotmetre’s a les regles del mercat i obertes a l’entrada de capital privat. El segon, elaborat per la consultora PricewaterhouseCoopers (PWC) publicat dilluns per ‘El País’ i dimarts per eldebat.cat, que proposa vendre una desena d’entitats i empreses públiques i entregar a la gestió privada 18 hospitals i 45 CAP.

L’oposició, ERC inclosa, s’han manifestat en contra de la privatització de la sanitat. CiU per part seva, ha optat per desmarcar-se el pla de PWC. El passat dimarts, el mateix conseller de Presidència i portaveu de la Generalitat, Francesc Homs va negar en la roda de premsa posterior a la reunió de l’executiu que “hagués encarregat cap informe” i va reptar a buscar-lo al DOGC. El text de PWC recull però que l’informe es va realitzar per i només pel Departament de Salut.

Ruiz, aquest mateix dimecres en el ple del Parlament, ha assegurat que si ICV-EUiA és capaç de demostrar que va encarregar un informe sobre les possibilitats de privatitzar la salut catalana ell “assumirà les responsabilitats polítiques”.

Font: eldebat


Fernández (CUP) prega a Ruiz que Salut no treballi amb PwC

Al seu torn el diputat de la CUP al Parlament David Fernández ha pregat aquest dimecres al conseller de Salut, Boi Ruiz, que el seu departament no treballi amb PwC, “una consultora que es permet el luxe de suggerir fer negoci amb la sanitat pública”.

Durant la seva intervenció a la sessió de control al Govern, Fernández ha reclamat al conseller que deixi de treballar amb aquestes empreses: “Els demano obertament que rescindeixin tot contracte amb una auditora que es pensa que és el govern ocult”.

Com havia fet abans davant d’una pregunta d’ICV-EUiA, Ruiz ha negat que la Conselleria hagués encarregat a PwC un informe sobre la possible reforma del sistema sanitari català que advocava per diverses privatitzacions.

Fernández ha preguntat també si era casualitat que l’exconseller de la Generalitat Joaquim Triadú fos fitxat per PwC: “En política les casualitats no existeixen, i si existeixen han estat perfectament planificades”, ha afegit.

“Permeti’m que no comparteixi la teoria de la conspiració”, ha replicat Boi Ruiz, que ha ofert als partits un pacte per treballar conjuntament a favor de la sanitat catalana i no fer-la servir com un instrument per obtenir rèdit polític.

Font: Europa Press

Vídeo: Canal Parlament

Via: Dempeus per la Salut Pública