L’exemple de Riudaura, com d’altres que l’han precedit ens demostra que hi ha alternatives al parlamentarisme burges i a la seva pobre democràcia en mans dels lobbys del empreses multinacionals.
L’esperança es diu Riudaura
La batalla de Riudaura ha demostrat que la mobilització ciutadana pot aturar els interessos destructius de les empreses multinacionals i dels seus aliats polítics. La plataforma Riudaura Junts Contra el Fracking ha tingut la habilitat d’articular les diferents fases i dimensions necessàries de la mobilització social per fer patent l’absurditat d’uns projectes extractivistes amb un fort impacte territorial, cap benefici per la gent que viu al territori i que ens haguessin deixat una trista hipoteca de contaminació i destrucció pel futur. La plataforma d’una manera ràpida i eficaç ha construït un moviment que ha mobilitzat als veïns del poble i de la comarca, sensibilitzant-los pedagògicament dels perills de la tècnica en qüestió. Ha atret el suport dels moviments ecologistes que han vist legitimats el seus arguments per l’energia del moviment popular, Ha estes el conflicte més enllà de les fronteres del poble, explicant que els aqüífers potencialment contaminables afectaven no només a la Garrotxa i demostrant pràcticament que quan parlem de perills ecològics mai podem pensar en efectes locals.
En un altre dimensió la plataforma ha establer una potent interlocució amb experts i intel·lectuals apuntalant les seves justes reivindicacions amb arguments científics raonats i defugint en tot moment del dramatisme fàcil i alarmista. Aquesta complicitat ha fent patent que aquesta tècnica no només és perillosa sinó també obsoleta i feta a des temps. Com és possible que quan la comunitat científica internacional ens adverteix del perill que té pel clima del planeta continuar abocant CO2 a l’atmosfera, algú plantegi seriosament xuclar les engrunes del petroli i no posar totes les forces en el canvi de model energètic ? Sense sentit...
Molt positiu ha estat emplaçar a les organitzacions polítiques a prendre posició respecte a la necessitat d’aquesta pràctica d’extracció, defugint de posicions antipoliticistes i duen al Parlament el debat. També ho ha estat adreçar-se al teixit econòmic local advertint-lo dels perjudicis econòmics que el fracking podia portar a mig i llarg termini.
Riudaura Junts contra el Fracking ha fet patent l’actual feblesa dels Estats. La impunitat amb que les empreses estan actuant demostra l’actual situació de desmuntatge democràtic i del perill real de dictadura de les grans multinacionals. Un petit poble mobilitzat amb pocs recursos però dotat d’una estratègia impecable i eficaç ha posat a un desconegut, el fracking, a l’agenda del país i ha posat en escac els interessos especulatius de grans empreses transnacionals. Empreses pirates amb la única intenció de saquejar recursos per deixar-nos una herència de terres i aigües contaminades en una sort de curterminisme especulatiu, egoista i golafre.
Aquesta és l’esperança que Riudaura ens porta: que una ciutadania més activa, amb ganes d’aprendre, més sabia, sense complexos, pot reconstruir sobre noves bases una democràcia limitada, falsa i totalment esgotada. L’exemple de Riudaura, com d’altres que l’han precedit ens demostra que hi ha alternatives al parlamentarisme burges i a la seva pobre democràcia en mans dels lobbys del empreses multinacionals. Ara ens cal construir una nova Internacional que els hi planti cara en el seu mateix terreny.