Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.


La consulta se celebrarà el 7 i 8 de març i el 14 i 15 unes primàries acabaran de conformar una llista que engruixirà la candidatura europea del PEE que encapçala Alexis Tsipras



Esquerra Unida i Alternativa impulsarà un referèndum per tal que els seus adherits i les seves adherides decideixin si obren la candidatura de la formació a les properes eleccions europees del 25 de maig a nous espais i moviments polítics i socials, i si el professor de Dret Constitucional, activista, membre de l’observatori DESC i teòric dels processos constituents Gerardo Pisarello encapçala aquesta llista.

El Consell Nacional que s’ha reunit aquest dissabte al barri barceloní de Sants ha acordat, per un 66% dels vots dels presents, celebrar els propers 8 i 9 de març un referèndum en el qual podran participar tant els i les adherides com simpatitzants i la ciutadania que ho desitgi. Una setmana més tard, el 14 i el 15 de març, EUiA acabarà de tancar en unes eleccions primàries la seva llista, que s’integrarà en una candidatura estatal compartida per IU, ICV i altres formacions.

“Creus que EUiA ha de fer un acord electoral a les eleccions europees del 25 de Maig que s’obri a d’altres sectors polítics i persones en la línia del Nou Espai, i que això es concreti en la candidatura de Gerardo Pisarello com a cap de llista?”: tots i totes les adherides d’EUiA estan cridades a respondre a aquesta pregunta en un procés radicalment democràtic. El cap de setmana del 7 i el 8 de març podran acudir a les seves assemblees locals per votar en el referèndum al qual se sotmetrà la pregunta. La resta de ciutadans també hi podran participar en una urna ciutadana.

Professor de Dret, membre de l’observatori DESC i teòric dels processos constituents.

Gerardo Pisarello és professor de Dret Constitucional a la Universitat de Barcelona i vicepresident de l’Observatori de Drets Econòmics, Socials i Culturals (Observatori DESC), a més de membre del consell de redacció de la revista Sin Permiso. Pisarello s’ha implicat en l’impuls de les assemblees de base del Procés Constituent. Professor convidat de diverses universitats espanyoles i llatinoamericanes, és autor de nombrosos llibres, com ‘No hi ha dret(s). La il·legalitat del poder en temps de crisi’, escrit conjuntament amb l’advocat Jaume Asens, o ‘Processos constituents. Camins per a la ruptura democràtica’, publicat aquest 2014.

La conformació de la llista continuarà el cap de setmana següent, del 14 i 15 de març, amb unes primàries a les quals es podran presentar totes aquelles llistes amb almenys quatre noms que hagin rebut l’aval d’un 10% d’integrants del Consell Nacional (és a dir d’almenys 16 persones d’un total de 155 membres) o d’un 20% del total de l’afiliació. Al Consell Nacional d’aquest dissabte s’ha anunciat la intenció de Toni Barbarà i de Mireia Rovira de concórrer a les primàries.

Candidatura amb IU i ICV liderada per Alexis Tsipras

Un cop EUiA hagi conformat la seva llista mitjançant aquests processos participatius, aquesta s’integrarà en una candidatura conjunta que preparen, a més d’EUiA, IU i ICV. Aquestes formacions mantenen obert un diàleg per integrar més forces a aquesta proposta, que té la voluntat de sumar per esdevenir un referent per als moviments que busquen una transformació. Aquesta candidatura serà l’expressió a l’Estat espanyol de la candidatura del Partit de l’Esquerra Europea, que encapçala a nivell continental el líder de la Syriza grega Alexis Tsipras.

Nuet: “Volem guanyar, no sumar només un o una diputada més”

El coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, ha destacat que aquesta obertura a moviments polítics i socials segueix la línia traçada per la Sisena Assemblea d’EUiA, que va acordar l’impuls d’un Nou Espai polític capaç d’aglutinar forces d’esquerra i moviments socials. L’objectiu no és només augmentar l’espai electoral de les propostes transformadores, sinó guanyar majories determinants.

“La política del Nou Espai és una estratègia a seguir en tots el àmbits i tots els acords d’EUiA”, ha destacat Nuet després de descriure un context que és insòlit no només per la crisi econòmica que estan patint els i les ciutadanes, sinó també per la força dels moviments que aquests i aquestes ciutadanes estan impulsant per respondre les polítiques d’austeritat que, amb el pretext d’aquesta crisi, estan imposant els governs conservadors. “Estem en un moment excepcional”, ha constatat el coordinador d’EUiA, que ha assenyalat que en aquest context “volem guanyar, no només sumar un o una diputada més, i això es fa amb apostes valentes”.

Nuet ha destacat que Pisarello és “un activista de diversos moviments i organitzacions socials”, “compromès amb el temps que ens ha tocat viure”. El professor de Dret “defensa de forma ferma la unitat i la suma” i “aposta clarament per la ruptura democràtica”, ha saludat el coordinador d’EUiA.

Joan Josep Nuet donarà més detalls sobre aquesta proposta aquest dilluns a les cinc de la tarda en roda de premsa a la seu d’EUiA.

GABINET DE PREMSA
Esquerra Unida i Alternativa
Tel. 93 317 00 34
Cap de premsa: Eva Balart (626 34 42 41)
Bertran Cazorla (639 79 41 75)
premsa@euia.cat