Amb l’acció “Qui la fa la paga”, el col·lectiu Inflexió ha fet avui una crida a la mobilització per al proper 15 d’octubre
Inflexió, que agrupa persones d’esquerres i de la societat civil, ha volgut denunciar així els autèntics responsables de la crisi i instar la ciutadania a mobilitzar-se el 15 d’octubre per un canvi global.
Inflexió, que agrupa persones d’esquerres i de la societat civil, ha convocat aquesta tarda una acció de protesta davant de la seu de l’agència de qualificació Fitch a Barcelona. Sota el lema “Qui la fa la paga. Funa contra l’especulació”, Inflexió ha volgut denunciar així els autèntics responsables de la crisi, a més de fer una crida a la mobilització per al proper 15 d’octubre.
Inflexió considera fonamental que tothom surti al carrer el proper 15 d’octubre per participar a la manifestació “Units per un canvi global” – “Els seus beneficis o les nostres vides”, una mobilització que s’ha convocat simultàniament en prop de 300 ciutats d’arreu del món. En el cas de Barcelona, la manifestació s’iniciarà a les 17 hores a la Plaça de Catalunya.
Com a acció prèvia a aquesta mobilització global, Inflexió ha volgut denunciar aquesta tarda els especuladors i els autèntics responsables de la crisi econòmica, de la qual són partícips les agències de qualificació. Per això, s’ha triat la seu de l’agència Fitch, situada al Passeig de Gràcia de Barcelona, com a escenari d’aquesta acció de protesta, durant la qual alguns dels participants s’han vist intimidats per la policia, que, en alguns casos, n’ha demanat la identificació.
La companyia Fitch és una agència de qualificació de riscos. Juntament amb Moody’s i Standard & Poor’s, l’activitat de totes tres és un clar oligopoli. La seva activitat se centra en avaluar els riscos existents per als inversors que vulguin finançar entitats públiques i privades, des dels Estats fins a la banca, i emeten dictàmens suposadament independents amb aquesta finalitat. Si les agències rebaixen la qualificació d’un Estat, com acaben de fer en relació a Espanya, aquest Estat es veurà obligat a oferir més interessos als inversors per col•locar les emissions de deute i poder finançar les polítiques públiques. Les tres agències tenen un enorme poder per alterar els preus en el mercat del deute, mitjançant els seus informes.
Aquestes agències de qualificació de riscos són les mateixes que, fins al mateix moment d’esclatar la crisi, donaven la màxima qualificació a les hipoteques escombraria i als seus productes derivats. Fitch va guanyar 240 milions de dòlars l’any 2007, el mateix any que encara tapava la realitat de les hipoteques escombraria. El problema rau en la opacitat de les seves operacions, que fa molt qüestionable la seva independència, objectivitat o imparcialitat, ja que incorren en més d’un conflicte d’interessos per preservar els seus beneficis.
Amb les seves pràctiques, les agències de qualificació i altres actors econòmics podrien haver infringit el Codi penal, que prohibeix emetre falses informacions o rumors per alterar el valor del deute en benefici propi. A més, els seus dictàmens estan encarint la sortida de la crisi i comporten greus conseqüències sobre les polítiques socials i els sistema democràtic.
Per denunciar l’evasió d’impostos i els paradisos fiscals, Inflexió també ha preparat el vídeo http://blip.tv/photooscar/paradisos-artificials-5620909.