Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.


  El Capitalisme mostra el seu vertader rostre durant les seves crisis, tal com els pobles del món estan patint des del 2008. L'Oligarquia Financera Internacional, després de dur-nos a la pitjor crisi econòmica des del 1929 per la seva cobdícia insaciable, ha fixat a Europa la seva vista en els serveis públics, el nucli de l'Estat del Benestar herència de les lluites de la classe obrera durant la segona meitat del segle XX.

En temps de bonança econòmica basada en l'especulació i el benefici immediat del maó, els governs del PP i el PSOE no només no van tancar l'abisme en inversió social que ens separa de la mitjana europea, sinó que van dissenyar profundes modificacions dels sistemes educatius destinades a fer-los més adients als interessos del mercat i obrir amplis espais al sector privat.

Després de la LOU del PP i la desastrosa implementació de l'Espai Europeu d'Educació Superior, la Estrategia Universidad 2015 del PSOE, el gran projecte de Cristina Garmendia sota la direcció de Patrícia Botín i la Fundación CyD del Banco Santander, suposa un ventall de reformes dirigides a transformar la universitat pública en una fàbrica de força de treball barata i qualificada.

Propostes sobre la mal anomenada “governança”, destinada a destruir la democràcia interna de les universitats, o el Estatuto del Estudiante, un mal dissimulat codi disciplinari destinat a doblegar l'espinada al temut moviment estudiantil, han trobat i continuaran trobant una creixent contestació de l'estudiantat, jovent investigador, professorat i personal d'administració i serveis de les universitats.

A Catalunya, el progressiu ofegament econòmic dels serveis públics de sanitat i educació, en forma de deteriorament de la qualitat i privatitzacions encobertes o descarades, s'ha convertit en un atac frontal arran de la crisi. El Govern de Convergència i Unió, fidel representant dels interessos de classe de la burgesia financera i especuladora catalana, s'ha erigit en avantguarda de les retallades a la sanitat, l'educació i les universitats públiques catalanes. Les reduccions dràstiques de la inversió del Conseller Mas-Culell, sense cap planificació, han dut als Consells Socials i els equips de direcció de les universitats públiques catalanes a una dinàmica tecnòcrata d'atac als més dèbils i solucions ràpides. Becaris i becàries, professorat associat i estudis que no tenen interès econòmic han patit l'impacte directe en una tàctica de divisió i enfrontament entre els col·lectius de les universitats. Ja són centenars els treballadors i treballadores que han perdut la feina i que estan deixant aules massificades en mans de personal insuficient que no dóna l'abast.

Al mateix temps, s'ha traslladat el cost de la crisi a les famílies a través d'augments, sense precedents en les universitats públiques catalanes, de les taxes universitàries, un impost directe que és injust en si mateix. Hem viscut increments de les taxes de matrícula dels estudis de grau (7,6%) i doctorat (280%), de les despeses de matrícula (12%) i dels serveis específics (75%), a més dels increments per segones i terceres matrícules i els serveis que deixen d'oferir-se o que passen a cobrar-se. El resultat és un augment respecte el 2009 d'entre el 60% i el 70% del preu d'un curs de grau, i que un curs de màster sigui entre un 30% i un 400% més car que un de grau.

Davant d'aquesta situació, els CJC – Joventut Comunista de Catalunya, recolzem la vaga general d'universitats i les mobilitzacions convocades pel 17 de novembre per la Plataforma Unitària per la Defensa de la Universitat Pública, que reconeixem com a espai de trobada dels sindicats de treballadors i treballadores de classe i del moviment estudiantil progressista organitzat i combatiu. La universitat serà una peça clau per la sortida de la crisi i la millora de les condicions de la classe treballadora, i aquestes mobilitzacions han de ser l'inici de la lluita contra les retallades i l'ofensiva neoliberal. Per uns serveis públics i de qualitat: aturem les retallades!

Comitè d'Universitat dels CJC – Joventut Comunista de Catalunya
Barcelona, 16 de novembre de 2011

Podeu seguir en viu per Twitter les mobilitzacions amb els hash tags
#vagaunivers
#17nUniPublica
#17N.

Més informació: Web de la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública

Comunicat de l'Associació d'Estudiants Progressistes