Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.


El Periodico

El premi Nobel d'economia del 2001 considera que rebaixar els salaris agreuja encara més la crisi econòmica

Les polítiques econòmiques europees de lluita contra el dèficit s'han convertit en dogma. No obstant, respectables economistes intenten fer sentir la seva veu davant la tendència dominant i adverteixen del risc que corren els països de l'euro davant l'obsessió pel control del dèficit públic. Aquesta vegada es tracta de l'economista i premi Nobel del 2001 Joseph Stiglitz, que segons publica Le Monde va afirmar aquest dimarts en un fòrum financer a Honk Kong que les polítiques d'ajust que s'estan prenent a Europa són comparables a "la pràctica de la sagnia en la medicina medieval", i per això pot arribar a causar la debilitació extrema de l'economia i fins i tot la desaparició de l'euro.

Greu advertència que com la d'altres prestigiosos economistes, Paul Krugman, per exemple, tendeixen a menysvalorar-se davant el tren imparable de les retallades. Stiglitz té clar que les polítiques d'ajust i retallades de la despesa pública portades a terme als EUA i Europa "no resoldran la crisi econòmica. El dèficit pressupostari no és el causant de la crisi, al contrari. La crisi és la que causa el dèficit pressupostari".

Joseph Stiglitz també considera recomanable que Europa millori la flexibilitat laboral, però alerta dels efectes perniciosos si s'utilitza per rebaixar salaris. Segons la seva opinió, la liberalització del mercat de treball "de vegades és aprofitada per retallar sous, i aquesta política només agreuja el problema en un context de crisi, ja que les persones no consumeixen", va assenyalar el nord-americà durant la seva intervenció en unes conferències sobre el sector de la distribució celebrades aquest dimecres a Lisboa.

SUSPENSIÓ DE PAGAMENTS MILLOR QUE RECESSIÓ

Respecte de la flexibilitat laboral, Stiglitz posa com a exemple els EUA, que amb un mercat de treball desregulat "no va resoldre el problema d'aquesta crisi" i, de fet, va funcionar "pitjor durant la recessió que Alemanya i altres països amb més protecció social". Respecte a la possibilitat que algun país europeu caigui en suspensió de pagaments, Stiglitz considera que "hi ha vida més enllà" i que no seria la fi del món. "Si Grècia o un altre país de la UE entra en suspensió de pagaments, ¿quines serien les perspectives? Hi ha diversos exemples d'Estats que van deixar de pagar els deutes i no els va anar tan malament". Entre aquests casos, Stiglitz va recordar els de l'Argentina i Rússia, que van estar en suspensió de pagaments el 2001 i el 1999, respectivament, i la seva economia va tornar a créixer al cap de poc temps. "És veritat que el procés és molt dur, no ho recomanaria a ningú", va precisar Stiglitz, que va destacar l'impacte positiu d'utilitzar "els fons que abans eren aplicats al pagament del deute per aplicar-los a l'economia".

Etiquetes de comentaris: ,