Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.




NOTA DE PREMSA // 18/06/12


Nuet defensa un sistema europeu de solidaritat: “Europa Europa se’n surt junta o no se’n surt”

El coordinador general d’EUiA i diputat al Congrés diu que “no hi ha altra sortida que la renegociació del memoràndum” i denuncia “la pressió antidemocràtica” a que s’ha sotmès al poble grec


El coordinador general d’EUiA i diputat al Congrés, Joan Josep Nuet, ha felicitat avui el conjunt de l’esquerra francesa i la coalició grega d’esquerra radical Syriza pels resultats obtinguts en els respectius comicis. En la roda de premsa que ha ofert a la seu de la formació, Nuet ha desitjat que l’avenç de les esquerres a França i Grècia tingui un impacte polític important en el mapa europeu per tal de revisar les polítiques d’austeritat i renegociar el deute. El nou coordinador general d’EUiA ha senyalat que s’ha començat a esquerdar el sistema bipartidista imperant i que “el que ha passat ja no té marxa enrere”. En aquest sentit, Nuet ha dit que ara Nova Democràcia i PASOK poder governar, però que s’ha acabat l’alternança dels darrers 40 anys, i ha denunciat també “el xantatge i la pressió antidemocràtica” a que s’ha sotmès al poble grec “des de les institucions europees, la majoria dels governs de la UE i mitjans de comunicació com el ‘Finacial Times’, que va demanar directament el vot per Nova Democràcia”.

El dirigent d’esquerres ha conclòs que amb aquesta campanya de la por s’ha demostrat que “el problema no era Grècia”, perquè “ha guanyat qui volien i la prima s’ha disparat”. Per a Nuet “el problema està en el sistema financer espanyol, corcat fins a la medul·la, en les polítiques d’austeritat i en els governs de la UE que les segueixen fil per randa: tot això és el que enfonsa el projecte europeu i facilita el creixement de l’euroescepticisme amb formes neofeixistes”.

D’altra banda, el també diputat d’ICV-EUiA al Congrés ha criticat que el president Rajoy s’amagui i no comparegui per explicar el rescat. Nuet creu que no hi ha altre sortida que “la renegociació del memoràndum” i ha volgut deixar clar que això no significa “ni la sortida de l’euro ni la sortida d’Europa”. En aquesta línia, ha rebutjat la fórmula d’harmonització fiscal i bancària proposada pel president espanyol i compartida pel president català, Artur Mas, perquè per Nuet el que cal és “una harmonització de les polítiques fiscals per posar-les al servei de polítiques socials conjuntes a la UE”. Així, ha senyalat que no es pot permetre que el deute privat del país esdevingui deute públic i ha dubtat que n’hi hagi prou amb els 100.000 milions del rescat a la banca espanyola perquè “el forat és més gros”. En la seva opinió, “haurem de negociar deixar de pagar una part del deute que prové de l’especulació amb el ‘totxo’” i “si no hi ha creixement no podrem pagar res”, ha augurat.

Nuet ha apostat per la coordinació europea i una sortida col·lectiva, per “un sistema europeu de solidaritat”, que posi l’accent en les polítiques de creixement i creació d’ocupació per controlar així la fractura social, perquè en definitiva “o Europa se’n surt junta o no se’n surt”, ha sentenciat.

Pròximes trobades amb dirigents sindicals i polítics i amb entitats socials

D’altra banda, el coordinador general d’EUiA ha anunciat que té previstes vàries reunions aquesta setmana, en primer lloc dimecres a les 16 hores al Parlament de Catalunya, ell i el secretari general d’ICV, Joan Herrera, es trobaran amb els secretaris generals dels sindicats CCOO i UGT de Catalunya, Joan Carles Gallego i Pepe Álvarez, per analitzar conjuntament la situació política i parlar sobre el pacte fiscal i el pacte social “imprescindible” de manera compartida per ICV i EUiA, tal i com citen en la carta conjunta que els seus líders han enviat tant als sindicats com a un ampli ventall d’entitats socials catalanes, carta on els hi proposen una trobada per explicar la proposta de la coalició roig i verda al respecte. Aquesta trobada amb entitats socials, segons ha explicat Nuet, tindrà lloc al Parlament el pròxim divendres al matí.

A més Nuet, que avui fa 15 dies va ser escollit nou coordinador general d’EUiA per la 6a Assemblea Nacional, mantindrà reunions amb altres dos dirigents de les esquerres catalanes: dijous al migdia amb el primer secretari del PSC, Pere Navarro, i divendres a la tarda amb el president d’ERC, Oriol Junqueras. El tema del pacte fiscal i el pacte social serà segur en les converses i Nuet ha avançat que al dirigent socialista li demanarà “que segueixi estrenyent fort per l’imprescindible pacte social” mentre amb el president d’Esquerra vol parlar de “la clau de la caixa” partint de la coincidència en què ha de ser present en el pacte fiscal.

Per al dirigent d’EUiA tant PSC com ERC són molt necessaris en el pacte: “Ambdós van ser en l’Estatut de 2005 i han de ser en el pacte fiscal de 2012, per la nostra part farem tot el possible perquè hi siguin”, ha assegurat Nuet.

Per acabar, el coordinador general d’EUiA ha anunciat que té previstes reunions amb altres forces, com Els Verds, el PACMA (Partit Animalista contra el Maltracte Animal) o la CUP, i ha informat que el Consell Nacional de la formació es reunirà el pròxim dissabte 30 de juny a les Cotxeres de Sants, dia en què presentarà la nova executiva.


 GABINET DE PREMSA
Esquerra Unida i Alternativa
Tel.  93 317 00 34
Cap de premsa: Eva Balart ( 626 34 42 41)

 premsa@euia.cat