Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.


Nota de l'Oficina de Premsa del Partit Comunista de Portugal



Dilluns 13 maig, 2013
1 - El Grup de Treball (GT) de la Trobada Internacional de Partits Comunistes i Obrers (EIPCO), va celebrar el 11 de maig a Lisboa, una reunió preparatòria de la 15a Trobada Internacional de Partits Comunistes i Obrers que se celebrarà a Portugal, a principis de novembre.
Entre els membres del Grup de Treball i altres ponents en el procés de les reunions internacionals van assistir 9 delegacions.

El Grup de Treball va examinar diversos aspectes de la preparació de la Reunió Internacional de la 15a. Trobada, després d'haver posat en relleu la importància d'aquesta que es porta a terme a Europa, en un context de profunda crisi del capitalisme i de la Unió Europea i, en particular, a Portugal, escenari d'intensos combats de treballadors i el poble.

El Grup de Treball va prendre nota dels preparatius per a la Trobada Internacional de la 15a. Trobada i va demanar una major participació de tots els Partits Comunistes i Obrers membres d'aquest procés, de manera que la trobada pot ser un moment important per a l'intercanvi d'experiències i línies de definició accions comunes o convergents encaminades a protegir els interessos i aspiracions dels treballadors i els pobles, i la lluita per la justícia social, el progrés, la pau i el socialisme.

2 - El Grup de Treball va decidir que la 15a Reunió Internacional de Partits Comunistes i Obrers, aquesta part serà a la seu del Partit Comunista Portuguès, se celebrarà a Lisboa els dies 8, 9 i 10 de novembre sota el lema:
"L'aprofundiment de la crisi del capitalisme, el paper de la classe obrera i les tasques dels comunistes en la lluita pels drets dels treballadors i els pobles. L'ofensiva de l'imperialisme, el realineament de forces en el pla internacional, la qüestió nacional, l'emancipació de la classe i de la lluita pel socialisme "
El Grup de Treball va prendre nota del programa de celebracions del centenari d'Álvaro Cunhal i se'l va informar de la invitació que el PCP s'ocuparà de les delegacions que van assistir a la 15a Trobada per assistir a la cerimònia de commemoració que se celebrarà el 10 de novembre, quan el centenari d'Álvaro Cunhal, personalitat destacada del moviment comunista i revolucionari internacional.

3 - El Grup de Treball va celebrar un intercanvi d'informació i punts de vista sobre la situació a cada país ia nivell internacional. Aquesta discussió s'ha solidaritzat amb els participants als treballadors portuguesos, els treballadors en general al continent que s'enfronta a una crisi econòmica en espiral i els atacs als drets econòmics i socials, la sobirania del poble i de la democràcia, amb efectes devastadors en el pla social. Es va expressar l'opinió que la situació al continent europeu revela, molt visible, la veritable naturalesa i els objectius del procés d'integració capitalista a Europa - La Unió Europea - que cada vegada més es confirma com un centre de naturalesa imperialista.
També es va expressar gran preocupació per la situació a l'Orient Mitjà, a causa del gran risc d'una generalització del conflicte militar a la regió. Els participants van expressar la seva més enèrgica condemna dels recents atacs israelians contra Síria i crida l'atenció a la seva ubicació en una possible operació en un assalt a gran escala contra Síria, l'aliança de l'OTAN i el Consell de Cooperació del Golf. En denunciar les maniobres d'interferències externes i instigació al conflicte sirià, els participants van reafirmar la seva solidaritat amb el poble sirià i la seva lluita per la defensa de la sobirania i la integritat territorial econòmica, social i política, així com de la seva pàtria.
Reiterant la defensa del dret de tots els pobles a organitzar-se per defensar els seus drets i decidir el seu propi destí, els participants apel • len als treballadors i persones de tot el món a mobilitzar-se i lluitar per la pau a l'Orient contra amenaces i l'agressió imperialista, fins i tot en contra de Síria, Líban i l'Iran, i en solidaritat amb el poble palestí.

Es va reafirmar la solidaritat amb els processos en curs de lluita en diferents continents com Amèrica Llatina, contra l'ofensiva imperialista, pel progrés, la independència i la sobirania, la pau, el dret al desenvolupament i la construcció d'alternatives a la dominació hegemònica imperialisme. En aquest sentit, els participants van expressar la seva ferma solidaritat amb el poble cubà i la seva revolució socialista i van reafirmar el seu compromís de continuar la lluita per la completa alliberament dels cinc patriotes cubans. També expressa la seva ferma solidaritat amb el poble veneçolà i les seves forces socials i polítiques que resisteixen els intents, captivats per la dreta i l'extrema dreta cop reaccionari i amb el suport de l'imperialisme per soscavar la voluntat popular expressada a les eleccions del 14 abril prosseguir i aprofundir la revolució bolivariana.

Els participants van expressar la seva preocupació pels recents esdeveniments a l'Extrem Orient i el Pacífic Sud, i criden l'atenció sobre els perills que es deriven del procés de militarització del Pacífic Sud que dirigeix l'imperialisme EUA, l'augment de factor d'inestabilitat inseparable de l'última crisi en península de Corea.
Cridant l'atenció sobre els perills derivats de l'aprofundiment de la crisi simultània del capitalisme i la intensificació de l'ofensiva imperialista, els participants van demanar el desenvolupament de la lluita dels treballadors i els pobles.