El moviment local en defensa de la sanitat pública organitza una manifestació i una xerrada a la Casa de la Vila amb la participació de Toni Barbarà, secretari de Dempeus, i Lola Castro, responsable del sector Salut d’EUiA (Noticia d'EUiA)
La manifestació que cada dijous convoca la Federació d’Associacions veïnals de Montcada i Reixac per a reclamar les urgències va comptar en aquesta ocasió amb la participació de dos membres del col·lectiu Dempeus per la Salut Pública, Toni Barbarà i Lola Castro, vinculada també a la Plataforma per la Sanitat Pública del Baix Llobregat i responsable de Salut d’EUiA. En acabar la manifestació, ambdós activistes van parlar sobre la situació del sistema públic de salut a la Sala Institucional de la Casa de la Vila davant d’una vuitantena de persones.
Com a treballadora de l’Institut Català de la Salut (ICS) -l’empresa pública que gestiona el 80% dels serveis de salut d’Atenció Primària i que és propietària de vuit grans hospitals-, Lola Castro va denunciar la pèrdua de plantilla i les retallades dels drets dels treballadors, que han vist reduït el seu salari i que en el cas del personal interí representa una retallada del 15% de jornada i de sou. “Aquesta política forma part de l’atac al sistema públic de salut”, va dir Castro, qui va denunciar que al mateix temps que es precaritza als empleats “es blinden els salaris dels alts directius, alguns dels quals tenen interessos en empreses privades de l’àmbit sanitari, incorrent en clares incompatibilitats”.
La responsable de Salut d’EUiA considera que els governs estatal i autonòmic estan promovent un canvi de model, que posa fi a la universalitat de la salut i a l’equitat del sistema. Davant d’aquest panorama, proposa l’organització i la mobilització ciutadana, posant com exemple la comarca del Baix Llobregat, on les accions de protesta han paralitzat la derivació a centres privats dels serveis que presta l’hospital públic de Viladecans.
D’altra banda, el secretari de Dempeus per la Salut Pública i metge de professió, Toni Barbarà, va confirmar amb dades les tesis de Castro sobre el retrocés en el dret de la població a la salut. Així es va referir a informes públics de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), segons els quals la pròxima generació a Espanya i Catalunya estarà molt pitjor atesa que l'actual.
Barbarà també va desmuntar els missatges que el poder fa servir per a justificar les retallades, com l’afirmació que Catalunya gasta massa en salut, que no tot por ser gratuït i que és millor tenir una assegurança privada. “Primer, Catalunya dedica només el 5% del PIB a la salut –un punt per sota d’Espanya i dos punts per sota d’Europa-; segon, res és gratis perquè la sanitat la paguem entre tota la ciutadania, i tercer, les mútues poden servir per a intervencions senzilles, però en casos de malalties greus, els millors professionals estan a la sanitat pública”, va argumentar el representant de Dempeus. També va denunciar l'estratègia de dilatació de les llistes d'espera per a disuadir els malalts i que se'n vagin al sector privat.
L’activista de Dempeus va acabar instant a la gent a prendre consciència de la seva capacitat de canviar les coses mitjançant la lluita col·lectiva, posant com exemple la paralització de mesures com l’euro per recepta o, en el cas de Madrid, els èxits de les marees blanques contra la privatització de 7 hospitals.