Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.


El Parlament votarà si reclama “una reconsideració integral de centres com el CIE” a proposta de David Companyon, que es va entrevistar amb interns el gener passat




GABINET DE PREMSA
Esquerra Unida i Alternativa

ICV-EUiA vol que la Generalitat es personi com a acusació particular en el procés contra tres agents de la policia espanyola imputats per, presumptament, haver maltractat interns al CIE de la Zona Franca de Barcelona la passada Nit de Cap d’Any. Així ho demana una proposta de resolució que el diputat roig i verd David Companyon ha registrat a la comissió de Justícia i Drets Humans del Parlament. Companyon va visitar amb altres diputats el CIE, que depén del govern estatal, el passat 10 de gener, poc després que es produïssin les denúncies de maltractaments, i es va entrevistar amb alguns interns. La proposta de Companyon, a més, reclama “una reconsideració integral de centres com el CIE”, que entitats com el Síndic hi puguin accedir, i que la Generalitat obtingui tota la informació sobre els casos denunciats. “És important que el Parlament de Catalunya es posicioni clarament sobre la necessitat de fer una reconsideració integral de centres com el CIE de la Zona Franca de Barcelona a fi de que els drets humans estiguin garantits”, ha declarat Companyon, que ha reconegut la important tasca d’entitats com SOS Racisme, Migrastudium i Tanquem els CIEs.

Entre el passat 31 de desembre de 2013 i els dies 1 i 2 de gener de 2014 es produir incidents al Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca de Barcelona. Diversos interns van patir contusions de diversa consideració, i alguns d’ells van protestar fent una vaga de fam. Així ho va poder constatar Companyon en la seva visita al CIE amb altres diputats el passat 10 de gener. La direcció del centre va vetar l’entrada a la comitiva parlamentària, organitzada per Migrastudium, SOS Racisme i Tanquem els CIEs, però Companyon i els altres electes es van entrevistar amb alguns interns a la sala de visites.

La setmana passada el jutjat que investiga els presumptes maltractaments, el d’instrucció 9 de Barcelona, va prendre declaració en qualitat d’imputats a tres agents de la policia espanyola. La fiscalia i l’acusació particular en aquest procés van reclamar les imatges gravades els dies dels fets, però la direcció del CIE va respondre que, tot i saber que hi havia una investigació oberta sobre aquests fets, no les havia conservat.

Companyon vol que el Síndic de Greuges pugui elaborar un informe

Així ho recorda la proposta de resolució registrada per Companyon, que recorda que l’article 4.1 de l’Estatut obliga els poders públics de Catalunya a garantir les llibertats i drets fixades en aquest estatut, la constitució i la Declaració Universal dels Drets Humans. Per això, Companyon vol instar el govern “a que es personi com acusació particular en les diligències obertes pel Jutjat núm. 9 de Barcelona en relació als interns suposadament agredits al CIE de la Zona Franca entre els dies 31 de desembre de 2013 i 1 de gener de 2014”, segons diu la proposta.

El text també reclama “una reconsideració integral de centres com el CIE de la Zona Franca de Barcelona a fi de que els drets humans estiguin garantits”; que “els organismes encarregats per llei de garantir el respecte als drets humans puguin visitar, sense impediments, aquests tipus de centre”; i que el Síndic de Greuges, que ha denunciat reiteradament que l’executiu espanyol li veta l’entrada al CIE, pugui elaborar un informe sobre la situació dels drets humans a l’indret.

Finalment, la proposta també vol que el Govern demani “a la Delegació del Govern de l’Estat tota la informació sobre els fets esmentats” i sol·liciti “una informació completa de l’actuació del cos de Policia Nacional sobre els fets ocorreguts al Centre d’Internament d’Estrangers de Barcelona i que ha comportat que tres agents de la policia nacional siguin imputats per suposades agressions”.

Reglament insuficient

Companyon ha ressaltat que aquestes mesures són important perquè “el Reglament recentment aprovat pel Consell de Ministres del Govern espanyol” és molt deficient “i deixa a més en mans dels respectius directors una discrecionalitat desmesurada”. Davant d’això, “és important que el Parlament vetlli perquè els organismes encarregats per llei de garantir el respecte als drets humans puguin visitar, sense impediments, aquests tipus de centre als quals s’ha negat la seva entrada com va passar amb la Comissió de Justícia o el propi Síndic”.