Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.


La candidata d’EUiA, Núria Lozano, a les eleccions europees defensarà dijous a la cimera del PEE contra el deute que no s’ha de pagar la part il·legítima




NOTA DE PREMSA// 07/04/14

“El dret a decidir és un dret ample”: amb aquesta frase ha resumit aquest dilluns el coordinador general d’EUiA i diputat al Congrés, Joan Josep Nuet, la seva postura davant del debat sobre la consulta que aquest dimarts celebrarà la cambra baixa espanyola. “Els pobles han de ser lliures i sobirans; han de decidir, però no només les seves relacions amb els estats; també les polítiques econòmiques i socials”, ha subratllat Nuet, que també ha destacat que tots els onze diputats del grup de l’Esquerra Plural del qual forma part votaran a favor de la proposta del Parlament de Catalunya de transferir a la Generalitat la competència per celebrar referèndums. En un contacte informatiu abans del Consell Nacional que EUiA ha celebrat aquest dilluns, Nuet també ha saludat la proposta del Procés Constituent de sumar forces com EUiA, ICV i la CUP davant d’unes eventuals eleccions anomenades ‘plebiscitàries’. El coordinador general, acompanyat de la cap de llista de l’organització a les eleccions europees Núria Lozano, ha anunciat que la candidata participarà aquest dijous a la cimera contra el deute que el Partit de l’Esquerra Europea (PEE) celebrarà a Brussel·les.

El grup de l’Esquerra Plural, integrat per EUiA, així com per ICV i forces com Izquierda Unida i la Chunta Aragonesista, “serà l’única força estatal que dóna suport al dret a decidir”, ha destacat el coordinador d’EUiA i diputat en aquest grup Joan Josep Nuet, que dimarts serà a la cambra baixa durant el debat sobre la consulta. “A l’altre costat de l’Ebre sí que hi ha gent que ens escolta, sí que hi ha gent que ens entén, i hi ha una força federalista com IU, germana d’EUiA”, ha destacat Nuet. Al debat assistiran com a públic el portaveu adjunt d’ICV-EUiA al Parlament, Joan Mena, i el secretari de la mesa David Companyon.

A més, Nuet ha destacat també que el dret a decidir, a Europa, compta també amb el suport del candidat del PEE a presidir la Comissió Europea: el líder de la Syriza grega Alexis Tsipras “ja va dir de forma clara que l’única solució que tenen els pobles és ser consultats”, ha recordat el coordinador d’EUiA. I en aquest sentit, ha afegit que ell i Tsipras creuen que el dret a decidir, com a “dret ample”, per exemple “també és el del poble grec a no ser triturat per la troika i per la política alemanya”.

Lozano a Brussel·les

Encara en l’àmbit de la política europea, Nuet ha anunciat que la candidata Lozano assistirà dijous vinent a la cimera contra el deute que el PEE va acordar celebrar en el seu darrer congrés el desembre passat a Madrid, i que tindrà lloc a Brussel·les. Lozano assistirà amb el també candidat Toni Barbarà i Àngels Tomàs, membres d’EUiA i de l’executiva del PEE, a una trobada que servirà per definir una postura conjunta e les esquerres transformadores a tot el continent sobre el deute descomunal que llastra els països del sud.

“Hi ha una bona part del deute que és injust, que no s’ha de pagar, que és totalment il·legítim, perquè correspon a una fase especulativa”, ha defensat Nuet. Si una part dels diners que els Estats paguen als bancs “els poguéssim dedicar a la inversió en llocs de treball, en industrialització, en tirar endavant l’economia, podríem sortir de la crisi d’una forma molt més positiva i no hi hauria les retallades socials, en sanitat o en educació, que en aquest moment tenim”, ha recordat el coordinador d’EUiA. Per això, “dedicar-nos a conèixer bé el deute i a qüestionar-lo és un aspecte polític que valorem de cara a aquestes eleccions europees del 25 de maig” ha conclòs.

Sumar les esquerres, “el futur”

Finalment Nuet ha saludat la proposta del Procés Constituent, que aquest cap de setmana ha celebrat el seu primer any d’existència, d’anar conjuntament amb forces com EUiA, ICV i la CUP a unes eventuals eleccions que alguns volen platejar com a “plebiscitàries”. “Haurien de tenir no un caràcter plebiscitari, sinó un caràcter constituent”, ha matisat Nuet. Més enllà d’això, el coordinador d’EUiA ha considerat que la proposta del Procés Constituent “és el futur”. “Nosaltres fa temps que parlem de Syriza catalana, perquè les esquerres necessiten presentar una alternativa al projecte conservador de CiU i al projecte centralista del PP”, ha conclòs Nuet.



GABINET DE PREMSA
Esquerra Unida i Alternativa
Tel. 93 317 00 34
Cap de premsa: Eva Balart
Bertran Cazorla
premsa@euia.cat