Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.


Entrevista al líder d'Esquerra Unida i Alternativa: "Creiem que la consulta té base legal i defensem sí o sí que es faci. Però poden haver-hi circumstàncies per les quals no es faci. Davant això, no ens quedarem quiets".

Joan Josep Nuet: "A CiU li tremolen les cames més que a ningú davant el procés sobiranista"

Entrevista al líder d'Esquerra Unida i Alternativa: "Creiem que la consulta té base legal i defensem sí o sí que es faci. Però poden haver-hi circumstàncies per les quals no es faci. Davant això, no ens quedarem quiets".
"Les tres potes sobre les quals descansa el pacte de la Transició, un model polític, un econòmic i un territorial, s'estan carregant Espanya"
"Artur Mas té la sensació que si no té la consulta no té res. Però al mateix temps, els seus interessos de classe i els seus compromisos històrics amb l'estabilitat del model polític l'estrenyen "
18/09/2014 - 08:23h
Joan Josep Nuet- EUiA
Joan Josep Nuet, líder de Esquerra Unida i Alternativa. Fotos: Enric Català
Esquerra Unida i Alternativa comença el curs polític amb diversos temes decisius sobre la taula. D'una banda, la formació està actuant al costat d'altres forces com a contrapès de CiU al procés sobiranista, posant tota la carn a la graella per forçar el Govern a celebrar la consulta del 9-N. De l'altra, EUiA impulsa processos de confluència tant a nivell municipal com nacional davant el desbordament de forces ciutadanes i el desembarcament de Podem a Catalunya. Joan Josep Nuet (Reus, 1964), líder i diputat al Congrés del partit, mira al futur amb optimisme, subratllant la potencialitat rupturista del procés català, apostant per un nou federalisme i saludant l'aparició de Podem com "una alegria" de la qual el seu partit n'ha d'extreure lliçons.
El Parlament de Catalunya aprovarà la llei de consultes aquesta setmana, però el Govern de Rajoy ja ha anunciat que la impugnarà davant el Constitucional. Segons l'opinió d'EUiA, hauria de posar les urnes el Govern malgrat el veto?
Jo crec que sí. El Govern té un compromís amb el Parlament, que la consulta tingui una base legal, que complirà amb la llei de consultes, i per tant pensem que es donen totes les raons polítiques i jurídiques perquè s'organitzi la consulta el 9N, tal com li hem encomanat. Només una consulta organitzada pel Govern pot tenir garanties, per això no veiem una altra alternativa que que es faci i que la faci el Govern de Catalunya.
Si el Govern finalment acata el veto, què s'ha de fer?
Si el Tribunal Constitucional impedeix fer el que hem acordat, els partits i la societat civil ens haurem de tornar a reunir per acordar una altra cosa. El que no pot passar és que, si el Govern no organitza la consulta, es faci per part de la societat civil o de partits. Aquesta no seria la consulta. La consulta té una sèrie de garanties democràtiques que no poden ser minoritzades. Posem que algú digui que posarà les urnes pel seu compte, que si el seu col·legi electoral no s'obre posarà una urna a la terrassa. Es pot fer, seria una acció democràtica, legal, i fins i tot podria anar molta gent a votar a la terrassa d'aquesta persona, però això no seria la consulta.
Una de les seves conquestes és que IU, com a partit estatal, ha donat suport a la consulta. Però en les últimes setmanes Cayo Lara ha assegurat que, de no poder fer-se legalment, s'haurà d'esperar que canviï el Govern d'Espanya. Per què aquest gir?
Jo crec que això no és un canvi d'opinió. El que pensa IU, i nosaltres, és que les dificultats per a la consulta eren enormes perquè la majoria absoluta del PP actua al país com una majoria de repressió de drets socials i llibertats. Per tant és normal que molta gent verbalitzi que per fer la consulta amb plenes garanties s'ha de fer fora el PP.
Joan Josep Nuet EUiA 4
Joan Josep Nuet
Com es plantegen el 10-N des d'EUiA?
Si a la consulta guanya el Sí-Sí al conjunt de l'Estat Espanyol hauríem d'establir una negociació per veure com es desenvolupa aquesta resposta. Si guanyés el Sí-No, exactament el mateix, perquè també significa un canvi d'estatus polític. Nosaltres tenim un projecte federal en què pensem que cal canviar la relació entre els pobles, no creiem en l'Espanya del 78. Creiem en un projecte comú, però en un de nou que no cap a la Constitució del 78. Per fer aquest nou projecte comú des de Catalunya s'ha d'impulsar un nou estatus jurídic i polític com a nació. Però també des de l'Estat interessa aquest canvi, tant com a nosaltres, perquè les tres potes sobre les quals descansa el pacte de la Transició, un model polític, un econòmic i un territorial, s'estan carregant Espanya.
Han parlat sempre de buscar el diàleg amb l'Estat. Però si aquest diàleg no és suficient per avançar, hauria Catalunya d'avançar unilateralment?
La unilateralitat és negativa perquè sol portar a l'aïllament i a pensar que tot depèn només de nosaltres, quan no depèn només de nosaltres. I menys en un món completament interconnectat econòmicament. Per exemple, per canviar Europa, Alexis Tsipras sap que no n'hi ha prou amb guanyar les eleccions a Grècia, que ha d'establir diàlegs i aliances en el marc europeu. Això és exactament el mateix que passa a Espanya.
Quines serien les aliances necessàries per fer avançar el model territorial a Espanya? 
Els vectors de canvi són els pobles de les nacions que volen decidir lliurement el seu encaix, però també els treballadors i sectors populars del conjunt de l'Estat. Això vol dir que els miners asturians o els camperols andalusos no poden ser enemics dels catalans que volen llibertat, sinó que aquestes lluites tenen processos comuns ja que estan sota un sistema oligàrquic que imposa un model polític, social i territorial. Quan obrim el meló de tot això, els pobles podran ser lliures. Però la nostra convicció és que l'oferta de convivència entre pobles que oferiria un nou estat espanyol podria satisfer les reclamacions de Catalunya. És clar que els estats grans tenen més futur que els petits, però els únics estats que tenen futur són els que saben gestionar la seva pluralitat.
Darrerament ha assenyalat que el model  federal, com a idea d'encaix, està superat a Catalunya.
Sí, hi estic d'acord. És que el PSC l'ha cremat.
¿Per què creu que l'ha cremat?
Perquè és una proposta centralitzadora. El federalisme com a idea, si ens remetem a Pi i Margall, està sense desenvolupar. Pi i Margall deia que entre sobirans només pot haver-hi pactes, i per tant ell va defensar Espanya com a pacte entre nacions i pobles. Aquest és el veritable federalisme, el que ha respectat sempre el dret d'autodeterminació. El PSOE va abandonar el model federal i va comprar, en nom del federalisme, el centralisme que desenvolupa la dreta espanyola. I avui el que planteja continua sense ser federalisme. Per això nosaltres parlem de coses com Nou Federalisme, perquè necessitem rescatar la idea del federalisme del que han entès durant els últims 35 anys, quan ha estat prostituïda per una acció política que no era federalista sinó centralista. El procés català és perfectament compatible amb el federalisme que nosaltres defensem, un model amb què Catalunya pot ser lliure.
Un nou federalista com vostè, què votaria en la consulta?
Nosaltres farem un referèndum intern per votar. La majoria de la gent d'EUiA vol una relació federal entre els pobles d'Espanya i per tant jo crec que la majoria se sent més còmoda amb un vot Sí-No. Però hi ha una altra part que creu que una forma de provocar la ruptura amb el model de la Transició és el Sí-Sí. I hi ha una tercera, que és gent que votaria Sí-Sí perquè se sent independentista. Però aquestes cultures polítiques poden conviure perfectament a EUiA i no farem de la resposta un motiu de conflictes.
Vostè és dels que creu que s'ha utilitzat l'independentisme per tapar polítiques antisocials?
Evidentment, CiU s'ha fet independentista perquè si no estava arruïnada. Al llarg de la història, la gran burgesia catalana, davant la possibilitat de perdre el seu poder i riquesa, sempre ha optat per parlar en castellà i trair els interessos del poble català. I això passa ara. A CiU li tremolen les cames més que a ningú davant el procés sobiranista.
Doncs alguns no paren de dir que és un desafiament personalista...
Recordem que a la Diada de 2012 Mas volia que sortís per un nou finançament. Però es va veure tan desbordat per milions de persones que va haver de canviar de partitura sobre la marxa. I ara no ho pot parar. El president té la sensació que si no té la consulta no té res. Però al mateix temps, els seus interessos de classe, els seus compromisos històrics amb l'estabilitat del model polític de la Transició l'estrenyen. De fet Unió i sectors de CDC ja l'estan alertant que s'estan passant línies vermelles. Què farem nosaltres? Quan Mas s'estigui col·locat davant de les línies vermelles, donar-li una empenta. Farem tot el possible perquè traspassi la línia vermella i, si no ho fa, quedarà en evidència la utilització que ha fet d'aquest projecte polític.
Joan Josep Nuet EUiA 2
Joan Josep Nuet
Segons els sondejos per a Catalunya, Podem superaria ICV-EUiA tant en vots com en escons, fins i tot sense tenir un programa ni un candidat per a Catalunya. Quina reflexió fan d'això?
Qui no entengui els canvis no entén Podem. Podem sorgeix perquè hi ha un sentiment d'enuig i de voluntat de canvi al qual els partits actuals, també el nostre, no donen sortida.
Però, per què són vostès incapaços de donar-li sortida a aquesta demanda social?
Perquè som percebuts com a part del problema i no part de la solució. Davant això hem de fer diverses coses. La primera és no espantar-nos ni enfadar-nos. La gent és bastant més sàvia del que ens pensem. I després entendre que això és un missatge que se'ns està enviant. Hem de reaccionar davant això i cal un procés de confluència entre els partits polítics que estan per la ruptura, alguns d'ells històrics, nous partits polítics i, aquest factor és clau, ciutadania crítica diversament organitzada. Tot això ha de formar un nou espai polític, que fa dos anys l'anomenàvem Syriza catalana i avui podríem anomenar "Guanyem Catalunya". En aquest sentit, Podem és una alegria.
¿Tant com alegria?
Per descomptat. A França no hi ha Podem i estan votant a Le Pen. Per sort aquí hi ha Podem, i altres coses, i l'enuig ciutadà es canalitza cap a postures rupturistes, antisistemes, d'esquerra... El que cal fer és tenir capacitat d'articular això i si alguns partits i líders hem de fer un pas enrere per obrir-nos, no un pas, farem un salt enrere.
Precisament en els últims mesos s'ha parlat molt de confluència a IU. Però també hi ha hagut sectors que s'han queixat que estava arribant massa lluny, que calia mantenir les sigles o certs lideratges.
Bé, hi ha una part que és més vella i una altra més nova. Això s'ha acoblar. Per exemple Guanyem Barcelona està mostrant un model. La marca serà Guanyem Barcelona, no ICV-EUiA. El cap de llista serà Ada Colau, no Ricard Gomà. Ja hem donat dos passos de cavall. ICV i EUiA estarà dins d'això, però no sols, també estarà Podem, Procés Constituent i el Partit X, i cap d'ells ha de desaparèixer. Això és fer i articular un espai polític nou.

Joan Josep Nuet: “A CiU le tiemblan las piernas más que a nadie ante el proceso soberanista”

Entrevista al líder de Esquerra Unida i Alternativa: “Creemos que la consulta tiene base legal y defendemos sí o sí que se haga. Pero pueden haber circunstancias por las que no se haga. Ante eso, no nos quedaremos quietos”.
“Las tres patas sobre las que descansa el pacto de la Transición, un modelo político, uno económico y uno territorial, se están cargando España”
“Artur Mas tiene la sensación de que si no tiene la consulta no tiene nada. Pero al mismo tiempo, sus intereses de clase y sus compromisos históricos con la estabilidad del modelo político le aprietan”
17/09/2014 - 21:53h
Joan Josep Nuet- EUiA
Joan Josep Nuet, líder de Esquerra Unida i Alternativa. Fotos: Enric Català
Esquerra Unida i Alternativa comienza el curso político con varios temas decisivos sobre la mesa. Por una parte, la formación está actuando junto a otras fuerzas como contrapeso de CiU en el proceso soberanista, poniendo toda la carne en el asador para forzar al Govern a celebrar la consulta del 9-N. Por otra, EUiA impulsa procesos de confluencia tanto a nivel municipal como nacional ante el desbordamiento de fuerzas ciudadanas y el desembarco de Podemos en Catalunya. Joan Josep Nuet (Reus, 1964), líder y diputado en el Congreso del partido, mira al futuro con optimismo, subrayando la potencialidad rupturista del proceso catalán, apostando por un nuevo federalismo y saludando la aparición de Podemos como “una alegría” de la que su partido debe extraer lecciones.

El Parlament de Catalunya aprobará la ley de consultas esta semana, pero el Gobierno de Rajoy ya ha anunciado que la impugnará ante el Constitucional. En opinión de EUiA, ¿debería el Govern de Mas poner las urnas pese al veto?

Yo creo que sí. El Govern tiene un compromiso con el Parlament de que la consulta tenga una base legal, que cumplirá con la ley de consultas, y por tanto pensamos que se dan todas las razones políticas y jurídicas para que se organice la consulta el 9N, tal como le hemos encomendado. Solo una consulta organizada por el Govern puede tener garantías, por eso no vemos otra alternativa que que se haga y que la haga el Govern de Catalunya.

Si el Govern finalmente acata el veto, ¿que debe hacerse?

Si el Tribunal Constitucional impide hacer lo que hemos acordado, los partidos y la sociedad civil nos tendremos que volver a reunir para acordar otra cosa. Lo que no puede pasar es que, si el Govern no organiza la consulta, se haga por parte de la sociedad civil o de partidos. Esa no sería la consulta. La consulta tiene una serie de garantías democráticas que no pueden ser minorizadas. Pongamos que alguien diga que pondrá las urnas por su cuenta, que si su colegio electoral no se abre pondrá una urna en su terraza. Se puede hacer, sería una acción democrática, legal, e incluso podría ir mucha gente a votar a la terraza de esa persona, pero eso sería la consulta.

Una de sus conquistas es que IU, como partido estatal, ha respaldado la consulta. Pero en las últimas semanas Cayo Lara ha asegurado que, de no poder hacerse legalmente, se tendrá que esperar a que cambie el Gobierno de España. ¿Por qué este giro?

Yo creo que esto no es un cambio de opinión. Lo que piensa IU, y nosotros, es que las dificultades para la consulta eran enormes porque la mayoría absoluta del PP actúa en el país como una mayoría de represión de derechos sociales y libertades. Por tanto es normal que mucha gente verbalice que para hacer la consulta con plenas garantías se ha de echar al PP.
Joan Josep Nuet EUiA 4
Joan Josep Nuet
¿Cómo se plantean el 10-N desde EUiA?

Si en la consulta gana el Sí-Sí, en el conjunto del Estado Español deberíamos establecer una negociación para ver cómo se desarrolla esta respuesta. Si ganara el Sí-No, exactamente lo mismo, porque también significa un cambio de estatus político. Nosotros tenemos un proyecto federal en el que pensamos que hay que cambiar la relación entre los pueblos, no creemos en la España del 78. Creemos en un proyecto común, pero en uno nuevo que no cabe en la Constitución del 78. Para hacer este nuevo proyecto común desde Catalunya se ha de impulsar un nuevo estatus jurídico y político como nación. Pero también desde el Estado interesa este cambio, tanto como a nosotros, porque las tres patas sobre las que descansa el pacto de la Transición, un modelo político, uno económico y uno territorial, se están cargando España.

Han hablado siempre de buscar el diálogo con el Estado. Pero si este diálogo no es suficiente para avanzar, ¿debería Catalunya avanzar unilateralmente?

La unilateralidad es negativa porque suele llevar al aislamiento y a pensar que todo depende solo de nosotros, cuando no depende solo de nosotros. Y menos en un mundo completamente interconectado económicamente. Por ejemplo, para cambiar Europa, Alexis Tsipras sabe que no es suficiente con ganar las elecciones en Grecia, que debe establecer diálogos y alianzas en el marco europeo. Eso es exactamente lo mismo que pasa en España.

¿Cuáles serían las alianzas necesarias para hacer avanzar el modelo territorial en España?

Los vectores de cambio son los pueblos de las naciones que quiere decidir libremente su encaje, pero también los trabajadores y sectores populares del conjunto del Estado. Esto quiere decir que los mineros asturianos o los campesinos andaluces no pueden ser enemigos de los catalanes que quieren libertad, sino que estas luchas tienen procesos comunes puesto que están bajo un sistema oligárquico que impone un modelo político, social y territorial. Cuando abramos el melón de todo eso, los pueblos podrán ser libres. Pero nuestra convicción es que la oferta de convivencia entre pueblos que ofrecería un nuevo estado español podría satisfacer las reclamaciones de Catalunya. Está claro que los estados grandes tienen más futuro que los pequeños, pero los únicos estados que tienen futuro son los que saben gestionar su pluralidad.

Últimamente se ha señalado que el modelo de federal, como idea de encaje, está superado en Catalunya.

Sí, estoy de acuerdo. Es que el PSC lo ha quemado.

¿Por qué cree que lo ha quemado?

Porque es una propuesta centralizadora. El federalismo como idea, si nos remitimos a Pi i Margall, está sin desarrollar. Pi i Margall decía que entre soberanos solo puede haber pactos, y por tanto él defendió España como pacto entre naciones y pueblos. Este es el verdadero federalismo, el que ha respetado siempre el derecho de autodeterminación. El PSOE abandonó el modelo federal y compró, en nombre del federalismo, el centralismo que desarrolla la derecha española. Y hoy lo que plantea continúa sin ser federalismo. Por eso nosotros hablamos de cosas como Nuevo Federalismo, porque necesitamos rescatar la idea del federalismo de lo que se han entendido durante los últimos 35 años, cuando ha estado prostituída por una acción política que no era federalista sino centralista. El proceso catalán es perfectamente compatible con el federalismo que nosotros defendemos, un modelo con el que Catalunya puede ser libre.

Un nuevo federalista como usted, ¿qué votaría en la consulta?

Nosotros haremos un referéndum interno para votar. La mayoría de la gente de EUiA quiere una relación federal entre los pueblos de España y por tanto yo creo que la mayoría se siente más cómoda con un voto Sí-No. Pero hay otra parte que cree que una forma de provocar la ruptura con el modelo de la Transición es el Sí-Sí. Y hay una tercera, que es gente que votaría Sí-Sí porque se siente independentista. Pero estas culturas políticas pueden convivir perfectamente en EUiA y no haremos de la respuesta un motivo de conflictos.

¿Usted es de los que cree que se ha utilizado el independentismo para tapar políticas antisociales?

Evidentemente, CiU se ha hecho independentista porque si no estaba arruinada. A lo largo de la historia, la gran burguesía catalana, ante la posibilidad de perder su poder y riqueza, siempre ha optado por hablar en castellano y traicionar los intereses del pueblo catalán. Y eso pasa ahora. A CiU le tiemblan las piernas más que a nadie ante el proceso soberanista.

Pues algunos no paran de decir que es un desafío personalista…

Recordemos que en la Diada de 2012 Mas quería que se saliera por una nueva financiación. Pero se vio tan desbordado por millones de personas que tuvo que cambiar de partitura sobre la marcha. Y ahora no lo puede parar. El president tiene la sensación de que si no tiene la consulta no tiene nada. Pero al mismo tiempo, sus intereses de clase, sus compromisos históricos con la estabilidad del modelo político de la Transición le aprietan. De hecho Unió y sectores de CDC ya le están alertando de que se están pasando líneas rojas. ¿Qué haremos nosotros? Cuando Mas esté colocado delante de las líneas rojas, darle un empujón. Haremos todo lo posible por que traspase la línea roja y, si no lo hace, quedará en evidencia la utilización que ha hecho de este proyecto político.   
Joan Josep Nuet EUiA 2
Joan Josep Nuet
Según los sondeos para Catalunya, Podem superaría a ICV-EUiA tanto en votos como en escaños, incluso sin tener un programa ni un candidato para Catalunya. ¿Qué reflexión hacen de eso?

Quien no entienda los cambios no entiende Podemos. Podemos surge porque hay un sentimiento de enojo y de voluntad de cambio al que los partidos actuales, también el nuestro, no dan salida.

Pero, ¿por qué son ustedes incapaces de darle salida a esa demanda social?

Porque somos percibidos como parte del problema y no parte de la solución. Ante eso tenemos que hacer varias cosas. La primera es no asustarnos ni enfadarnos. La gente es bastante más sabia de los que nos pensamos. Y después entender que esto es un mensaje que se nos está enviando. Hemos de reaccionar ante esto y hace falta un proceso de confluencia entre los partidos políticos que están por la ruptura, algunos de ellos históricos, nuevos partidos políticos y, este factor es clave, ciudadanía crítica diversamente organizada. Todo esto tiene que formar un nuevo espacio político, que hace dos años lo llamamos Syriza catalana y hoy podríamos llamarlo Guanyem Catalunya. En este sentido, Podemos es una alegría.

¿Tanto como alegría?

Desde luego. En Francia no hay Podemos y están votando a Le Pen. Por suerte aquí hay Podemos, y otras cosas, y el enfado ciudadano se canaliza hacia posturas rupturistas, antisistemas, de izquierda… Lo que hay que hacer es tener capacidad de articular eso y si algunos partidos y líderes tenemos que dar un paso atrás para abrirnos, no un paso, daremos un salto atrás.

Precisamente en los últimos meses se ha hablado mucho de confluencia en IU. Pero también ha habido sectores que se han quejado de que estaba llegándose demasiado lejos, que había que mantener las siglas o ciertos liderazgos.

Bueno, hay una parte que es más vieja y otra más nueva. Eso se debe ensamblar. Por ejemplo Guanyem Barcelona mostrando un modelo. La marca será Guanyem Barcelona, no ICV-EUiA. La cabeza de lista será Ada Colau, no Ricard Gomà. Ya hemos dado dos pasos de caballo. ICV y EUiA estará dentro de esto, pero no solos, también estará Podem, Procés Constituent y el Partido X, y ninguno de ellos tiene por qué desaparecer. Eso es hacer y articular un espacio político nuevo.