Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.


Els i les destacades activistes de les principals forces d'esquerra transformadora exploren les possibilitats de confluir en un marc de ruptura democràtica a la 14ena Festa d'EUiA

Un miler de persones ha seguit aquest dissabte presencialment, en una gran sala d'actes que ha quedat molt petita, el debat 'Confluïm? Ruptura democràtica i processos constituents', organitzat per Esquerra Unida i Alternativa en el marc de la 14ena edició de la seva festa anual, que celebra durant tota aquesta jornada a la muntanya de Montjuïc de Barcelona. Isabel Ribas, d'EUiA; Ricard Gomà, d'ICV; Alberto Garzón, d'IU; Ada Colau, de Guanyem Barcelona; David Fernández, de la CUP; i Xavier Domènech, de Procés Constituent, han explorat en aquest debat, moderat pel periodista de Crític Sergi Picazo, les possibilitats de confluència de les forces transformadores que existeixen des de fa dècades o han emergit fa poc. “L'alternativa és, o fem el procés constituent, o ens fan el procés constituent”, ha esperonat Domènech. Mig miler de persones més han seguit l'acte per streaming, en una transmissió que podeu recuperar en aquest enllaç.

Ribas: “EUiA ja és una expressió d'aquests processos de confluència”

“EUiA ja és una expressió d'aquests processos de confluència”, ha recordat la coordinadora d'EUiA a Barcelona i regidora roja i verda a la capital catalana, Isabel Ribas. Per tant, ha afegit, a la confluència “no arribem amb una motxilla buida, sinó cadascú amb la seva motxilla, i aquesta és molta part de la gràcia”. Ribas també ha recordat que l'aposta d'EUiA per la confluència, que evidencien actes com el d'aquest dissabte, ve de lluny: el 2012, a les seva Sisena Assemblea, la formació ja va apostar per impulsa un nou espai polític transformador. “Hem anat aixecant comportes perquè aquesta corrent fos el més forta possible”, ha dit Ribas. En aquest sentit, l'activista d'EUiA ha convidat a “reconéixer-nos els diferents actors amb aquesta motxilla que cadascú portem. Tots hem fet encerts i tots hem fet errors”, ha dit. Però tots, ha afegit, “volem exercir i la ciutadania i la democràcia per poder decidir-ho tot”.

Gomà: “hi ha el gran repte d'incorporar les classes populars en totes les expressions que conformen majories per poder canviar”

El seu company de grup al grup municipal d'ICV-EUiA a l'Ajuntament de Barcelona, Ricard Gomà, ha recordat per la seva banda moviments socials emergents com el 15-M, les protestes contra les retallades i en defensa dels serveis públics i el moviment en defensa del dret a decidir dels i les catalanes. “Hem de remarcar que han existit i existeixen dinàmiques de resposta col·lectiva potents i il·lusionants”, ha dit. Però també hi ha una manca de participació en els barris més populars, ha contraposat, per assenyalar que “hi ha el gran repte d'incorporar les classes populars en totes les expressions que conformen majories per poder canviar les coses”. En aquest sentit el regidor barceloní ha assenyalat l'espai municipal com “un espai per fer possible les dinàmiques per canviar-ho tot”; un “motor per començar a guanyar en altres esferes”. “Hi ha una veritable il·lusió, de vegades latent, de vegades explícita, per un projecte col·lectiu de futur al qual hem de donar forma”, ha desitjat.

Garzón: “la dreta ha perdut la capacitat de convèncer i només li queda fer trampes electorals o exercir la repressió”

Alberto Garzón, que és el responsable de confluències i processos constituents d'IU, ha afegit per la seva banda que “la convergència – i ja em perdonareu per la paraula que aquí té connotacions terribles – forma part de l'ADN de l'esquerra”. “No podem desaprofitar l'actual oportunitat de canviar les coses”, ha animat el diputat de l'Esquerra Plural al Congrés, que ha afirmat que “la dreta ha perdut la capacitat de convèncer i només li queda fer trampes electorals o exercir la repressió”. Enfront d'això, Garzón ha esperonat a treballar per la unitat popular. I també ha afegit que “seria una immensa bona notícia que una força tan rellevant com Podem tingués la mateixa opinió i es volgués trobar en espais compartits”.

Colau: “sense que ningú renunciï a ser qui és, hem de fer espais més amplis”

Ada Colau, per la seva banda, ha parlat com a persona que, tot i fer política, mai ha militat en un partit polític perquè, ha explicat, no se sent representada en les formacions clàssiques. Tot seguit ha defensat que aquest moment actual és “de crisi, però també d'oportunitat, i una oportunitat que ve no tant de l'àmbit institucional, sinó de l'àmbit ciutadà”. En aquest context de finestra d'oportunitat, l'exportaveu de la PAH i actual cara visible de Guanyem Barcelona ha cridat a “aprofitar a crisi no només per donar resposta d'emergència, sinó per una oportunitat per fer un món millor”. Es tracta, ha dit, de “democratitzar la democràcia”. I en aquesta tasca han de participar també els vells partits, ha dit Colau, tot explicant que “ningú és tan ingenu per pensar que ara hem de començar de zero; al contrari, necessitem l'experiència, per aprendre del que ha anat bé i del que ha anat malament”: “sense que ningú renunciï a ser qui és, hem de fer espais més amplis on pugui haver-hi un protagonisme ciutadà”, ha recomanat. “Si la ciutadania no està mobilitzada, encara que guanyem unes eleccions, no ho aconseguirem”, ha advertit.

Fernández: “incompareixença de les esquerres”

David Fernández ha recordat que, abans d'esdevenir diputat de la CUP al Parlament, es dedicava a Coop57, una cooperativa de crèdit que ha ajudat a néixer centenars de cooperatives, i també ha recordat la seva tasca com a periodista de la Directa. Són exemples, ha afirmat Fernández, que ja existeixen milers d'alternatives que suposen dispositius “comuns i compartits” on ja col·laboren ciutadans i ciutadanes diverses. “Allò que és real als barris, a les ciutats, és real en les seves conseqüències”, ha afegit. Tot seguit Fernández ha fet també una crítica a les passades experiències de governs progressistes. El neolliberalisme triomfa, ha lamentat, “per una incompareixença de les esquerres”: “els dispositius socials i polítics no han funcionat”, ha opinat. Amb tot, ha acabat la seva intervenció amb un optimista “ànims, que els tenim rodejats”.

Domènech: “confluir, portem anys confluint: a les lluites, als carrers, en el patiment, i en les resistències”

Xavier Domènech, del Procés Constituent, ha constatat que “de facto, confluir, portem anys confluint: a les lluites, als carrers, en el patiment, i en les resistències”. I ara, ha esperonat, cal confluir també en l'àmbit institucional. “Hem de transformar la realitat perquè la gent les està passant canutes”, ha reclamat l'acadèmic, que ha dibuixat la confluència com “una suma, un procés de ruptura que ens transformi a tots”. I en aquest sentit, ha apostat més per un front popular enlloc de per un front patriòtic que, ha advertit, “convertiria en herois de la pàtria aquells que ens han destrossat la vida”. Per això ha defensat que cal integrar l'eix nacional en el social, tot reconeixent i defensant el dret dels i les ciutadanes de Catalunya a decidir el seu futur polític, i no al revés. “Necessitem un front popular, perquè, si no, el futur no està en les nostres mans, sinó en les mans d'altres”, ha dit.
Èxit de participació a la 14ena Festa d'EUiA

Aquestes intervencions han tingut lloc en un multitudinari debat que ha estat un dels plats forts de la 14ena Festa d'EUiA, que aquest dissabte se celebra a l'INEFC, a Montjuïc. Pel matí, a més, s'ha celebrat la 7ena Cursa i Caminada Lluís Companys, i s'ha presentat la Xarxa de Sindicalistes amb EUiA. La Festa continua aquest migdia amb un dinar popular en el qual participa més d'un miler de persones, i que acabarà amb l'entrega dels premis l'Alternativa a les vagues a Panrico i Coca-cola, la Campanya pel Dret a l'Avortaent i Julio Anguita, així com a Ester Quintana d'Stop Bales de Goma. La jornada continuarà tot seguit amb un míting en el qual participaran els coordinadors d'EUiA, Joan Josep Nuet; d'ICV, Joan Herrera; i d'IU, Cayo Lara; i acabarà amb l'actuació musical del grup 'Gente del Pueblo'.