Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.


El consell nacional de la formació constata que el projecte de Mas “ha tocat fons des d'un punt de vista social, democràtic i ara nacional” i crida les esquerres a cercar “un nou marc constituent”



Esquerra Unida i Alternativa ha reafirmat aquest dimarts el seu compromís amb el dret a decidir del poble de Catalunya i la consulta “irrenunciable” sobre el seu futur polític, ha manifestat “la seva fidelitat als acords unitaris adquirits”, i ha anunciat que no dóna suport al “pla partidista no consensuat del president Mas”. Enlloc d'això, “EUiA proposa una mobilització unitària al voltant i el mateix 9N, que pot incloure accions diverses”, ha afirmat la formació en un comunicat aprovat pel consell nacional extraordinari que ha tingut lloc quest dimarts al vespre a Barcelona. “Cridem a les esquerres polítiques i socials i a la ciutadania crítica a seguir treballant per conformar un gran acord polític a Catalunya que desenvolupi una candidatura alternativa i guanyadora que derroti a la dreta i les seves polítiques, que caracteritzi un nou marc constituent i iniciï un nou període d’esperança per les classes populars del nostre país”, diu la resolució, aprovada amb el tots els vots emesos al consell menys una abstenció.

Així mateix, l'organització ha acordat en aquest consell extraordinari suspendre la consulta interna que havia de tenir lloc aquest divendres i aquest dissabte per fixar la resposta d'EUiA a la doble pregunta que s'havia de sotmetre a votació el proper 9-N. La proposta que se sotmetia a votació era que EUiA recomanés votar 'sí' a la primera pregunta i donés llibertat de vot a la segona. La consulta interna ha estat anul·lada amb tots els vots emesos a favor menys un, en contra.

Els i les assistents ho han decidit després d'escoltar l'informe que ha fet el portaveu adjunt d'ICV-EUiA al Parlament, Joan Mena, sobre l'evolució de les reunions de les forces sobiranistes que han tingut lloc en les darreres setmanes, i en les quals ell ha participat conjuntament amb Joan Herrera. Tot seguit el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, ha presentat la resolució proposada al consell nacional.

Nuet: “el dret a decidir no s'ha ensorrat, s'ha ensorrat la gestió de Mas”

“La consulta tornarà”, ha subratllat Nuet, perquè ja ha esdevingut un “element polític central”. “El procés de la consulta ha fet un camí, i aquest camí està fet. No serà esborrat”, ha insistit Nuet, que ha explicat per exemple que la defensa del dret a decidir dels pobles de l'estat “avui ja és un compromís d'IU”.

“El dret a decidir no s'ha ensorrat; és un concepte que està aquí per quedar-se; s'ha ensorrat la gestió que han fet d'aquest concepte Artur Mas i CiU”, ha contraposat el coordinador d'EUiA, que ha considerat que això ha passat perquè “la consulta és ruptura, i CiU no està disposada a arribar perquè no és un partit de ruptura”.

Nuet ha refermat que EUiA seguirà donant suport a les mobilitzacions en defensa d'aquest dret a decidir. “Buscarem que la mobilització també sigui unitària”, ha assegurat el coordinador d'EUiA.

EUiA assenyala el PP i, també, CiU

En el primer punt de la resolució, EUiA recorda que el seu compromís i el de la coalició ICV-EUiA, “segons els acords adquirits en votació del Parlament de Catalunya, era el d’una consulta amb plenes garanties democràtiques organitzada pel Govern de la Generalitat pel proper 9 de novembre”, referma el text.

Una consulta que, ha admès Artur Mas, el govern que encapçala no farà malgrat el suport unitari que ha rebut. “Assenyalem al PP, al govern central i a l’entramat bipartidista com a principals responsables dels impediments a la consulta del 9N”, diu el text. Així mateix, però, “també assenyalem l’incompliment dels compromisos de desplegament del procés per part de CiU”, afirma la resolució d'EUiA.

Rebuig al “pla de rescat” de Mas

I enfront de la pretensió d'Artur Mas de substituir la consulta per un procés participatiu previ a unes eleccions que pretén vendre com a “plebiscitàries”, “EUiA manifesta la seva fidelitat als acords unitaris adquirits i el no acompanyament a aquest pla partidista no consensuat del president Mas que apunta a convertir-se en la precampanya d’un partit i d’una persona a les eleccions avançades al Parlament de Catalunya”. Unes eleccions, afegeix el text, “que de cap manera són una consulta ni una consulta alternativa, més aviat un pla de rescat d’un projecte, el de CiU i Artur Mas, que ha tocat fons des de un punt de vista social, democràtic i ara nacional”.

Crida a cercar “una candidatura alternativa i guanyadora”

Finalment, el text crida “les esquerres polítiques i socials i a la ciutadania crítica a seguir treballant per conformar un gran acord polític a Catalunya que desenvolupi una candidatura alternativa i guanyadora que derroti a la dreta i les seves polítiques, que caracteritzi un nou marc constituent i iniciï un nou període d’esperança per les classes populars del nostre país”. En aquest sentit, la resolució referma l'aposta d'EUiA per una República catalana de lliure adhesió en un context de ruptura democràtica.

Font:
GABINET DE PREMSA
Esquerra Unida i Alternativa
Tel. 93 317 00 34
Cap de premsa: Eva Balart (626 34 42 41)
Bertran Cazorla (639 79 41 75)
premsa@euia.cat