Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.


EUIA


Informe del coordinador general d’EUiA, Jordi Miralles, presentat a l’òrgan de direcció aquest dilluns

1.- Els resultat electorals a Espanya i a Catalunya confirmen l’hegemonia social de la dreta. Una hegemonia que institucionalment confirma el canvi de cicle polític cap a la dreta amb els governs espanyol i català, i la situació institucional després de les eleccions municipals i autonòmiques. Aquesta hegemonia social de dretes i les seves majories governamentals suposen nous reptes per a les persones i les forces d’esquerres en una situació política de l’Europa dels mercats, d’assumir el poder els poderosos amb el PP i de consolidació de CiU.

Per a EUiA, els reptes per a les esquerres en aquest context són la suma de forces, la unitat, contribuir a mobilitzar la societat i contribuir a organitzar comunitat.

2.- El PP aconsegueix la majoria absoluta. Un PP al govern amb conseqüències negatives en el terreny social, econòmic i laboral, amb passes enrere en la democràcia, les llibertats i els drets nacionals. La majoria del PP porta al poder als sectors dominants, avui hi ha una majoria de dretes com la representació política d’una aliança del sector financer oligàrquic, dels sectors més durs de la patronal, de certs grups de comunicació, de la jerarquia catòlica, del centralisme i dels franquisme sociològic.

Aquesta aliança de la dreta, els errors en les polítiques econòmiques i la gestió de la crisi del govern del PSOE, la por i la inseguretat dels treballadors/es en un context de crisi també en la política i d’atomització social, una llei electoral que afavoreix el bipartidisme, han portat a la dretanització dels resultats electorals del 20-N.

3.- Les polítiques del govern de Zapatero és on trobar els motius de la importantíssima derrota electoral del PSOE, que ja va expressar-se a les eleccions municipals i autonòmiques. El PSC i el PSOE perden milions de vots de gent d’esquerres i hauran de treure les seves pròpies conclusions, en aquesta hegemonia de la dreta a Catalunya i Espanya, i pel fracàs de les polítiques neoliberals per a una sortida a la crisi que castiga, de manera injusta, a la gent treballadora i la joventut, que no crea ocupació i que genera noves desigualtats.

La situació política, social i les majories conservadores a Catalunya i Espanya tindran conseqüències negatives per a la majoria de les persones, en especial per a la gent treballadora, a les quals caldrà donar respostes àmplies des de les esquerres, des de la defensa de la democràcia i els drets de les persones.

4.- Amb els seus resultats CiU, tot i que ha rebut respostes cíviques i polítiques per les conseqüències d’un any de govern, ara pot aprofundir amb aquestes polítiques injustes. Els resultats de CiU a les generals –igual que a les eleccions catalanes i municipals- són expressió de la seva hegemonia en el terreny nacional front l’anticatalanisme del PP i en la seva proposta socioeconòmica, apareixent com el vot útil de la dreta a Catalunya per a establir noves aliances de classe a Espanya, i fins i tot fent seves propostes, en el terreny de la immigració, de PxC.

5.- Valorem positivament el creixement en vots, percentatge i escons d’ICV-EUiA. Volem agrair la confiança rebuda que s’ha traduït en major responsabilitat ja que hem triplicat en diputats i hem pujat en 93.000 vots (fins als 280.000), el millor resultat de la coalició en unes generals, i IU+ICV/EUiA 11 diputats i diputades. Aquest resultats confirmen l’estratègia d’EUiA sobre la necessitat de la Coalició i l’encert en l’aposta de “coalició aquí i coalició allà”. EUiA ha fet el que havia de fer, tot i les contradiccions viscudes.

La Comissió Nacional es felicita pels resultats que han garantint allò que EUiA es mereixia: la seva representació amb en Joan Josep Nuet al Congrés com a tercer diputat d’ICV-EUiA. Els homes i dones d’EUiA estem contents i ens felicitem.

La coalició tanca un cicle electoral amb una representació institucional d’EUiA que cal destacar: 1 diputat i 1 diputada al Parlament, 1 diputat al Congrés, 3 alcaldies, amb més regidors/es als ajuntaments catalans i a la capital catalana. Aquesta representació institucional ha de contribuir més al nostre treball social i polític.

La Comissió de campanya d’EUiA farà un informe balanç per tal d’analitzar el treball fet en aquestes eleccions generals.

6.- ICV-EUiA ha d’anar més enllà del que som avui. El cicle polític ha canviat i la coalició actual se’ns ha quedat petita pels reptes d’avui i de l’esquerra. En 10 anys la coalició ha mostrat, en totes les eleccions, que és votable per la gent d’esquerres.

Ara hem de facilitar que participin, decideixin i ajudin moltes més persones d’esquerres a reconstruir una formació d’esquerres, ecologista i nacional pels nous reptes i per a poder convertir-se en una esquerra d’acollida de gent d’esquerres que, més enllà d’ICV i d’EUiA, fan política, es mobilitzen, ens voten, ens donen suport públic i ens feliciten pels resultats. La situació política catalana i la realitat de l’esquerra ens mostren que necessitem un nou paraigües d’esquerres que doni cobertura, des de l’accent social i el pluralisme, a la reconstrucció de l’esquerra.

7.- EUiA valora positivament l’aposta i l’encert d’IU Federal per la coalició La Izquierda. Els bons resultats d’IU dels que ens felicitem, aconseguits des de la suma de 13 formacions, han de contribuir més a continuar relacionant el treball institucional -ara amb una major representació parlamentària- amb el treball polític i social, a continuar sumant l’esquerra transformadora i a cercar espais unitaris amb d’altres formacions d’esquerres davant la majoria del PP a les institucions i la seva hegemonia a la societat.

Els resultats d’altres formacions progressistes, ecologistes i d’esquerres mostren que aquelles que van equivocar-se i no van donar una pas en favor de la unitat, els electors/res els han castigat electoralment (EQUO, Anticapitalistes). Mentre que els resultats electorals confirmen que aquelles formacions d’esquerres que estan arrelades tenen bons resultats, com són Amaiur i el BNG.

8.- EUiA defensa la necessitat d’un grup parlamentari al Congrés fort, plural, d’esquerres, ecologista, compromès amb els drets de les persones i dels pobles, defensor de la plurinacionalitat de l’Estat espanyol i on s’expressi la singularitat de la nostra coalició.

9.- Els resultats electorals són una oportunitat per a fer créixer EUiA, millorar el nostre treball social, polític i organitzatiu i avançar en l’arrelament de les nostres assemblees. El Consell Nacional d’EUiA es reunirà el proper 2 de desembre per aprofundir en l’anàlisi de les eleccions del 20-N, un anàlisi que caldrà aprofundir en el procés fins a la propera Assemblea Nacional d’EUiA.

10.- EUiA assumeix que ICV-EUiA a d’estar a l'alçada. Ja han passat les eleccions i ara cal no callar, suma i unitat, democràcia i política, organització social i mobilització popular, drets i llibertats, i oposició a PP i CiU al carrer i a les institucions.

Etiquetes de comentaris: ,