Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.


"El PCC vol seguir construint una majoria molt ample i així sumar d’altres persones, partits i corrents. El PCC vol fer aportacions polítiques i de persones que esdevinguin claus en la definició d’aquest nou període"

La Federació de Moviment Unitari del PCC-Partit dels i les Comunistes de Catalunya va presentar el següent informe que va ser aprovat per unanimitat al darrer Comitè Executiu del passat 26 de gener. L'informe senyala idees que el Comité Executiu ha aprovat per impulsar en aquest nou procés constituent. En aquest darrer Comité Executiu es va informar de les comissions de treball per preparar la 6a Assemblea Nacional d'EUiA que se celebrarà cap a finals de maig o principis de juny d'enguany. Totes les camarades i companyes esteu invitades a participar-hi. El 24 de febrer és la data límit per tancar les afiliacions. Us convidem a que coneixeu l'Espai de reflexió i participació camí de la 6a Assemblea d'EUiA

CAP A LA 6a ASSEMBLEA NACIONAL D’ESQUERRA UNIDA I ALTERNATIVA (EUiA)

El Comitè del Moviment Unitari i Territorial (MUT) del PCC vol iniciar els treballs de preparació per part del partit del que ha de ser la 6a Assemblea Nacional d’Esquerra Unida i Alternativa. Aquests treballs passaran pel Comitè Executiu i finalment esdevindran un informe al Comitè Central que marcarà les pautes generals de l’actuació del PCC en aquest procés.

El partit vol impulsar les idees força que marcaran el proper període de l’aposta estratègica dels i les comunistes, el moviment polític i social (MPS) que volem que sigui EUiA, la reconstrucció de l’esquerra transformadora i la unitat de les esquerres. Per això ens proposem a donar continuïtat als informes aprovats pel CC en els plens d’octubre i desembre de 2011 que beuen dels acords del darrer 12è Congrés del partit.

Queda clar que emmarquem la situació política a nivell internacional i específicament a Europa, Espanya i Catalunya dins la situació de crisi del capitalisme iniciada l’any 2008, en la seva fase de Capitalisme Financer amb domini absolut de l’oligarquia financera. Aquest domini s’està concretant en una posició decisiva en les diferents esferes econòmica, política-institucional, cultural i de pensament, i social.

Per entendre la debilitat de la resposta a la crisi, és central apreciar l’alt nivell de fragmentació de la classe treballadora, fruit de la pròpia evolució dels processos productius dins el mode de producció capitalista i la seva acceleració en l’actual fase de mundialització. A aquesta posició dominant s’hi suma la divisió de l’esquerra i la fragmentació de l’esquerra transformadora.

Cal tornar a recordar com d’aquesta situació actual però ja històrica en les darreres dècades, neix la proposta del PCC de la necessària Unitat dels Treballadors i Unitat de les Esquerres. Això va comportar la participació activa del partit en el naixement d’EUiA l’any 1998 com a MPS, després de les reflexions del PCC al 10è Congrés sobre les formes de la “mediació política”. Posteriorment, i després de l’11 Congrés del partit i la seva aposta per donar un salt qualitatiu en els processos d’unitat, neix la Coalició ICV-EUiA l’any 2002.

Aquestes propostes van contribuir a fer possible, després de 23 anys de govern conservador, que durant 7 anys a Catalunya governés l’esquerra catalana amb avenços socials importants, d’autonomia de les persones i d’igualtat d’oportunitats, que ara es pretenen liquidar.

Ara cal entendre que la 6a Assemblea Nacional, amb governs de CiU a Catalunya i del PP a Espanya, no simplement tanca el període que va de la 5na a la 6na, sinó que en part també tanca un període de 10 anys. Això suposa nous reptes per a EUiA i l’esquerra transformadora. El partit, doncs, ha d’estar a l’alçada d’aquest nou període per a EUiA fent una anàlisi de les noves circumstàncies i canvis que s’han produït amb la crisi, la majoria conservadora de CiU a Catalunya i el govern dretà del PP a Espanya i, per tant, de les noves situacions polítiques i socials que d’ella se’n desprenen per al nostre poble i per a les esquerres.

Cal fer un balanç positiu del període 2002-2012

Un dels aspectes claus ha estat les dificultats per esdevenir més moviment polític i social, més relació amb les organitzacions socials, més treball unitari amb les organitzacions socials i polítiques d’esquerres, més propostes de mobilització , etc. Ser menys força política clàssica en el sentit restrictiu del terme.

Cal actualitzar i rellançar el paper de les assemblees de base d’EUiA, tant les territorials, del món del treball i les sectorials, la seva organització, per esdevenir polítiques i socials alhora.

Cal repensar l’estructura organitzativa i de direcció. A la 5a Assemblea Nacional, vàrem apostar per organitzar-nos sectorialment, i ara hem d’analitzar els resultats d’aquesta aposta, sobrertot en uns moments de creixent mobilització social amb expressions sectorials.

Cal reflexionar sobre nous mètodes de direcció, sistemes més col·legiats i transversals

Cal actualitzar les reflexions sobre la caracterització de la crisi i el moment polític actual d’hegemonia de la dreta que representa l’oligarquia financera a nivell del l’Estat i de la dreta que representa la burgesia a Catalunya.

PP i PSOE no són el mateix
PP i CIU no són el mateix

Cal contribuir a aconseguir la màxima unitat per a les coses concretes, per tal de millorar les condicions de vida.

Cal dibuixar un panorama clar de polítiques alternatives a la sortida neoliberal de la crisi. Cal visualitzar amb nitidesa una proposta alternativa d’esquerres que confronti amb els programes neoliberals de CiU i PP.

Hem de treballar per sumar el màxim de forces en un projecte de Democràcia Social.

Cal afrontar la necessitat de construir majories socials i polítiques en favor dels drets, les llibertats i la democràcia.

Cal fer una aposta forta pel protagonisme de la societat civil, contribuir a fer comunitat i reforçar les organitzacions socials. Contribuir a la mobilització el més plural i unitària possible i aquesta ha de marcar el calendari polític. Cal tenir un itinerari d’organització, estabilització i politització de la protesta.

Cal apostar clarament per noves majories d’esquerres plurals, posant en valor el que s’ha aconseguit i aprenent dels errors.

Traçar aliances en funció d’objectius a frenar i conquerir; fre polítiques neoliberals i alternativa, aprofundiment autogovern i avançar en el dret a decidir (dret a l’autodeterminació), defensa democràcia. Cal combinar la concreció del Front d’Esquerres a Catalunya amb el necessari Front Democràtic a Espanya. Hem de contribuir a formar una nova majoria de progrés capaç de presentar-se al poble com a alternativa a l’actual bloc dominant, tal com vàrem acordar al CC.

A) Democràcia, drets i llibertats.
B) Autogovern, dret a decidir i construcció Nacional. Estat Federal Plurinacional.
C) Drets socials i Estat del Benestar.
D) Defensa Sector Públic.
E) Sostenibilitat i Igualtat
F) Europa

La Coalició ICV-EUiA s’ha quedat petita.

Apostem per un procés constituent d’un nou espai polític d’esquerres a Catalunya.

Al Comitè Central dèiem:

Avui dia podem dir que hem d’ampliar el que suposa la Coalició, sobretot si volem organitzar totes aquelles persones que se senten d’esquerres que no estan ni estaran a ICV ni a EUiA i que ara ens han votat, i també organitzar aquells que encara no ens han votat però que són d’esquerres i davant el nou escenari necessitaran una esquerra més àmplia.

Hauríem de treballar per un nou referent català que superi ICV i EUiA amb la construcció d’un nou espai que fos punt de trobada de l’esquerra plural i la societat civil, que suposés un pas més enllà de la Coalició d’avui.

Aquest nou espai ha de ser de suma, plural, i propositiva, organitzada sobre la base de la societat civil que plantegi la lluita, el desenvolupament i la construcció d’un projecte de Democràcia Social ( en un informe del Comitè Unitari dèiem que la lluita avui passava per democràcia i drets socials)

Aquesta nova força catalana hauria de ser plural amb voluntat d’unitat i de suma, que respongui a les necessitats del nostre poble, i que sigui expressió de les classes populars i amb forta presència de les classes treballadores on hi participin també professionals, comerciants, autònoms, etc, o sigui, amb classes diferents, amb el que era la cultura del PSUC i que recuperi el catalanisme popular com a cultura d’amistat amb els altres pobles.

Es necessària una nova força catalana amb noves formes de fer política, que entengui que avui el protagonisme de la política està en la societat civil i l’activitat humana i que així s’expressi a la societat política per tal d’anar a un nou consens entre societat política i societat civil. Que superi les estructures existents amb voluntat organitzadora, vertebradora, dinamitzadora i amb transversalitat, no com a lobby. Una força que treballi amb la gent i connecti amb la societat d’avui

Aquest nou espai ha de superar les limitacions i contradiccions de l’actual Coalició entre ICV i EUiA, ha de sumar noves forces polítiques i socials i persones d’esquerres.

Ha de ser radicalment democràtic en el seu funcionament, amb una persona un vot com a forma de decisió. Implementació de consens, transversabilitat, transparència i participació i que prengui com a primera referència l’organització i la mobilització social.

Flexible, unitària i on conviuen diverses identitats, també vers les seves referències estatals i europees i que faci compatibles plenament els seus perfils rojos, verds i violetes.

Una força inclusiva de les cultures col·lectives i personals que beuen de les tradicions del comunisme, socialisme, ecologisme, independentisme i d’altres experiències d’esquerres, amb l’activisme social vinculat al sindicalisme, moviments populars diversos, amb les organitzacions i moviments socials, amb la defensa del patrimoni cultural i el dret a decidir, Amb voluntat de plantejar el catalanisme popular d’avui

Voluntat de ser referència de tots els votants, i que a part de donar el vot participin amb nosaltres, partint d’un programa mínim i amb lliure adscripció ideològica de les esquerres.

Cal un període de transició per aconseguir aquest espai polític d’esquerres.

Apostem perquè EUiA ratifiqui el seu Protocol de Relacions amb IU.

Apostem perquè EUiA segueixi contribuint a la Refundació d’IU i en fem noves aportacions.

Cal una EUiA amb un major protagonisme de les assemblees de base i fer realitat la sectorialització d’un moviment polític i social que ha d’estar més present i arrelat allà on està la gent, i no pas organitzat, bàsicament, per anar a les eleccions. Un procés unitari per construir les propostes polítiques i la nova direcció nacional, respectant totes les pluralitats, sensibilitats i persones, que avui es donen a EUiA i obrint un procés de debat on les assemblees de base juguin un paper fonamental.

El PCC vol seguir construint una majoria molt ample i així sumar d’altres persones, partits i corrents. El PCC vol fer aportacions polítiques i de persones que esdevinguin claus en la definició d’aquest nou període.

Etiquetes de comentaris: , ,