Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.


Entitats de Drets Civils i Humans i associacions i col·legis d'advocats es posicionen a favor de l'alliberament immediat de l'Ismael Benito i el Daniel Ayyash, detinguts durant el matí de la jornada de vaga general del 29 de març.

Un comunicat conjunt denuncia la desmesura de la presó preventiva aplicada al Daniel Ayyash i a l'Ismael Benito, estudiants de la UB i participants d'un piquet informatiu a la Zona Universitària. Tots dos són membres de l'AEP-Associació d'Estudiants Progressistes, una entitat registrada amb vint anys d'història i present a les principals universitats catalanes i centres de secundària.

El comunicat expressa els mateixos arguments que el recurs d'apel·lació de presó preventiva presentat ahir per la defensa. Primera, que argumentar perill de reincidència va en contra del principi fonamental de presumpció d'innocència, ja que els dos encausats no tenen antecedents i en tot cas la mesura es basa en acusacions i no en sentència emesa. Segona, que tampoc existeix risc de fuga, ja que són persones amb una vida arrelada: domicili conegut, dependència econòmica dels pares i expedient acadèmic exemplar de la carrera de Física i de la doble titulació de Física i Matemàtiques.

El comunicat destaca, també, que l'Ismael Benito i el Daniel Ayyash van ser detinguts a mig matí i van romandre a la Comissaria de les Corts fins l'endemà, de manera que no se'ls pot inculpar de qualsevol incident esdevingut amb posterioritat a la seva detenció.

Per últim, les associacions expressen la seva preocupació pel precedent que assenta un tractament juríic que criminalitza les protestes ciutadanes.

El comunicat va signat per les següents entitats:
  • Comissió de Defensa del Col.legi d’Advocats de Barcelona
  • Comissió de Drets Humans del Col.legi d’Advocats de Girona
  • Observatori dels Drets Econòmics Socials i Culturals de Barcelona (DESC)
  • Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB)
  • Observatori dels Sistemes Penals de la Universitat de Barcelona
  • Associació Catalana de Defensa dels Drets Humans (ACDDH)
Us fem arribar el comunicat, així com el dossier de premsa que explica el cas de l'Ismael Benito i el Daniel Ayyash.

CONTACTE DE PREMSA
Ayoze Alfageme (AEP): 645-710-705
Anna Mallol (AEP): 646-039-338

COMUNICAT CONJUNT | Dimarts 3 d'abril de 2012
La Comissió de Defensa del Col.legi d’Advocats de Barcelona i la Comissió de Drets Humans del Col.legi d’Advocats de Girona, juntament amb l'Observatori dels Drets Econòmics Socials i Culturals de Barcelona (DESC)Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), l'Observ

COMUNICAT CONJUNT | Dimarts 3 d'abril de 2012
La Comissió de Defensa del Col.legi d’Advocats de Barcelona i la Comissió de Drets Humans del Col.legi d’Advocats de Girona, juntament amb l'Observatori dels Drets Econòmics Socials i Culturals de Barcelona (DESC)Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), l'Observatori dels Sistemes Penals de la Universitat de Barcelona i l'Associació Catalana de Defensa dels Drets Humans (ACDDH) han tingut coneixement a través dels mitjans de comunicació i dels lletrats i lletrades compareguts en les diligències davant el Jutjat d’Instrucció núm. 18 de Barcelona, que s’ha ordenat l’ingrés a presó de tres joves participants en les accions de la vaga general de dijous passat, 29 de març.
Les entitats esmentades consideren que la decisió adoptada comporta una vulneració de la presumpció d’innocència i suposa l’aplicació al dret de protesta de doctrines preventives absolutament contràries a l’ordenament jurídic espanyol.

Per començar, cap dels vaguistes empresonats ha estat imputat pels fets ocorreguts a la tarda del dia 29 de març al centre de la ciutat de Barcelona. Les acusacions, en veritat, estan centrades en la figura dels desordres públics i dels actes contra l’autoritat. Atès que cap dels tres joves té antecedents penals, la presó provisional resulta una mesura especialment desproporcionada i innecessària, sobretot en relació amb unes imputacions que, fins i tot en cas de condemna, no comportarien l’entrada a presó dels acusats.

Per justificar la seva decisió, la Magistrada al.lega que existeix risc de reiteració delictiva, ja que els imputats podrien alterar l’ordre en altres esdeveniments que tindran lloc a Barcelona les properes setmanes, com els actes del dia del treball, la cimera de bancs centrals europeus o el partit de futbol que hauran de disputar el FC Barcelona i el RCD Espanyol. Aquest argument és inconsistent i contrari a dret. Per tal de no vulnerar la presumpció d’innocència, la previsió de reiteració delictiva ha d’estar basada en dades objectives acreditades en l’expedient judicial. En aquest cas, no hi ha cap element de pes que aboni aquesta suposició. Les persones imputades ni tenen antecedents penals, ni s’ha acreditat que tinguin res a veure amb el món del futbol, i encara menys que pugin arribar a exercir el seu legítim dret de protesta de manera il.lícita i delictiva. 

En realitat, tot indica que la decisió de privar de llibertat als tres joves detinguts al matí no s’ha basat en el que puguin haver fet, sinó en el que va succeir al capvespre als carrers de Barcelona, amb posterioritat a la seva a la seva detenció. Resulta obvi que un raonament d’aquest tipus obeeix a consideracions d’alarma social que obstaculitzen el funcionament normal de l’administració de justícia, que estan clarament prohibides a l’ordenament jurídic espanyol, i que atempten, en definitiva, contra el principi de responsabilitat individual en virtut del qual ningú no pot ser sancionat per fets d’altres que no hagi concertat o en què no hi hagi participat.   

Els empresonats mereixen una decisió ajustada i proporcionada a les seves circumstàncies i als fets concrets que els hi són imputats.Una resolució judicial de privació d’un dret tan essencial com és la llibertat no pot justificar-se en comportaments futurs que ni un magistrat ni la societat poden conèixer per endavant. En cas contrari, s’estaria acceptant una deriva perillosa, que en un moment de crisi i d’ajustos severs, comportaria la criminalització preventiva de la protesta ciutadana i la desnaturalització de drets fonamentals per a la existència d’una societat democràtica.

Comissió de Defensa del Col.legi d’Advocats de Barcelona
Comissió de Drets Humans del Col.legi d’Advocats de Girona
Observatori dels Drets Econòmics Socials i Culturals de Barcelona (DESC)
Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB)
Observatori dels Sistemes Penals de la Universitat de Barcelona
Associació Catalana de Defensa dels Drets Humans (ACDDH)
2 archivos adjuntos — Descargar todos los archivos adjuntos  
premsa.pdfpremsa.pdf
527 kb   Ver   Descargar  
Notapremsa_comunicat.pdfNotapremsa_comunicat.pdf
58 kb   Ver   Descargar