Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.


CCOO de Catalunya - Comunicat de Premsa

Secció: Economia - Laboral - Societat
  

L'Agrupació d'Agents Forestals de Catalunya de CCOO lamenta les pèrdues ocasionades pels darrers incendis i demana més inversió en prevenció

Adjuntem comunicat elaborat per l'Agrupació d'Agents Forestals de Catalunya de la Federació de Serveis a la Ciutadania (FSC) de CCOO de Catalunya:

Expressem el nostre condol per les víctimes mortals en els incendis, i desitgem una ràpida i total recuperació a les persones que han patit els seus efectes, així com la nostra solidaritat amb tots els afectats.

Les investigacions portades a terme fins ara pel Cos d'Agents Rurals indiquen com a causa possible que el mitjà d'ignició dels incendis a Girona han estat burilles. En aquest sentit, és necessari que tothom prengui consciència del que pot comportar un acte tan mecànic (i en aparença intranscendent) com llençar una punta de cigarreta encesa per la finestra d'un vehicle. Si es determina judicialment que aquesta ha estat la causa d'aquests incendis, i la identitat de l'autor, aquest acte imprudent i greu pot comportar molts anys de presó, en funció dels danys ocasionats a persones i béns.

Però també hi ha altres responsabilitats establertes per  normativa. El Decret 130/1998, de 12 de maig, pel qual s'estableixen mesures de prevenció d'incendis forestals en les àrees d'influència de carreteres, obliga als titulars d'aquestes vies a actuar en la vegetació de zones de seguretat i protecció a banda i banda de la via. El Decret 64/1995, de 7 de març, pel qual s'estableixen mesures de prevenció d'incendis forestals, defineix "Zona de seguretat: una franja de terreny lliure de vegetació baixa i arbustiva, d'arbres i de restes vegetals o de qualsevol mena de material que pugui propagar el foc". L'incompliment d'aquestes mesures, a més de representar una possible infracció, també pot comportar imprudència per omissió.

Al nostre país correspon bàsicament a la Generalitat de Catalunya prevenir, inspeccionar, denunciar i sancionar a qui pugui cometre una infracció en matèria d'incendis forestals. Aquesta feina és la que fem els Agents Rurals en els tres primers supòsits: milers d'actuacions anuals de prevenció d'incendis forestals formen part de la nostra base de dades. Línies elèctriques, abocaments, vies de comunicació, focs i treballs de gestió agrícola i forestal, urbanitzacions, activitats esportives, tota activitat humana susceptible d'originar un incendi forestal, són objecte de les nostres tasques professionals quotidianes al llarg de tot l'any. Però també les fem amb el mateix rigor en matèries forestal, caça i pesca, espais naturals, aigües, abocaments, ordenació del territori, fauna, sensibilització ciutadana...

I ens afecta no poder abastar, amb els nostres mitjans humans i materials actuals, i que es redueixen cada cop més, el màxim dels supòsits de risc existents al territori.

Per això som crítics, exigents: sabem que tota inversió en prevenció d'incendis sempre resulta menys onerosa que la despesa i pèrdues que generen; pèrdues, algunes de les quals mai més seran recuperables.
 
 
Secretaria de Comunicació i Imatge
CCOO de Catalunya
premsa@ccoo.cat
http://www.ccoo.cat
93 481 29 05