Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.


Membre del Centre per la Sostenibilitat Territorial i sindicalista destacat, Raül Valls ja havia estat col.laborant amb Alba Sud els darrers mesos. Ara s’incorpora plenament i estrena nou bloc, Interrupció revolucionària, sobre el que ens parla en aquesta entrevista.

ERNEST CAÑADA | ALBA SUD

En la teva trajectòria política vas viure una experiència especialment intensa en la lluita contra el túnel de Bracons, a la Garrotxa, entre 1994 i 2004, ens podries explicar què va passar i què va suposar per tu?

Bracons és sens dubte una fita històrica, tant a nivell global com personal. A Catalunya hi havia poques experiències de crítica i oposició a carreteres. Per tant la gent de Salvem les Valls van ser força pioners en quelcom que avui es comencem a veure com a més normal. En aquell moment una carretera era poc més que un regal i que els veïns de la Vall d’en Bas manifestessin la seva opinió contraria va ser tot un impacte. També hi havia un factor de classe innegable. Els opositors eren gent de les capes populars, treballadors, pagesos, petits empresaris, en canvi els impulsors del projecte eren la classe empresarial de la comarca, la casta política al poder i els notables locals. En una comarca acostumada a l’autoritarisme i on la protesta estava estigmatitzada va ser un autèntic escàndol. Guanyar-se l’autoritat que el moviment va anar assolint, no va ser gens fàcil. A nivell personal i col·lectiu la lluita contra el túnel va ser una escola impressionant. Varem aprendre molt a tots els nivells, sobre tot pel que fa a l’aprenentatge social ja que la lluita va durar 10 anys i això va suposar que el conflicte va passar per moltes fases diferents. També sobre qüestions científiques i tècniques vaig incorporar molts coneixements que mai havia sospitat que tindria. Malgrat que al final no aconseguíssim aturar la carretera a nivell personal va ser una experiència única.

Després del moviment "Salvem les Valls", unes quantes persones i col.lectius que us vareu significar en aquella lluita poseu en marxa el Centre per la Sostenibilitat Territorial. Quina és la seva proposta i actualment quins temes concrets s'estan prioritzant. Segueix llegint.