Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.


Angela Merkel tornarà a ser la cancellera alemanya després de ser revalidada amb un 41,5% del vots i aquesta és, en principi, una mala notícia per a la Classe Treballadora de tota europa. Tanmateix, a 5 escons de la majoria absoluta, la CDU de Merkel està abocada a trobar un soci estable de govern. I per a aquesta legislatura ja no podrà disposar del Partit Liberal que, amb menys del 5% dels vots, ha desaparegut del parlament alemany. Les opcions de Merkel són només dues: o reeditar un pacte amb l’SPD o pactar amb els Verds.

La socialdemocràcia alemanya s’ha recuperat una mica dels seus baixos resultats electorals recents, aconseguint un 25,7% de vots. No obstant això, els pactes de govern entre el dos principals partits alemanys sempre han sortit cars a l’SPD. Per aquest motiu, encara que només sigui per una simple qüestió d’imatge, l’SPD no pot regalar el seu suport a Merkel i ja ha condicionat la seva participació en un govern d’unitat a un canvi en les polítiques d’austeritat i a un “Pla Marshall” per als països del sud.

Els Verds alemanys pel seu costat han patit una important caiguda de suport, tot i haver apostat per un programa d’aparença força social que incorporava mesures per una fiscalitat més alta a les grans fortunes. Passen a ser la darrera força en representació parlamentària amb un 8,4%.

Per la seva banda, Die Linke el partit de l’esquerra unitària en el que estan integrats els i les comunistes alemanys, s’erigeix com la tercera força política del pais. Tot i haver patit un descens en el percentatge de vots, amb un 8,6% dels vots Die LInke es consolidaria com a líder de l’oposició en el cas d’una eventual aliança CDU-SPD. "Amb 32 diputats d'Alemanya Occidental i 32 de l'Alemanya Oriental, amb 36 dones i 28 homes, tenim una meravellosa barreja en el nou grup, que farem ara políticament productiva", ha afirmat el president de Die Linke, Gregor Gysi.

Per l'eurodiputat i secretari executiu de Política Internacional d'IU Willy Meyer, “la possible participació dels socialdemòcrates en el govern amb Angela Mekel com cancellera demostrarà fins a quin punt la socialdemocràcia europea està compromesa amb el disseny i proposta neoliberal que ha conclòs en el cop de la Troica”.

Font: Avant- Alemanya: Die Linke es postula per a liderar l’oposició a Merkel
Redacció de l’Avant