Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.


LUIS MALDONADO (laveu.cat)

El diputat montcadenc d'ICV-EUiA al Congrés dels Diputats serà portaveu adjunt de la comissió de Foment i portaveu de política exterior

El diputat al Congrés de Madrid en representació d’ICV-EUiA, el montcadenc Joan Josep Nuet, ha compartit aquest dissabte un sopar amb la militància de Montcada a l’Hotel Sercotel Ciutat de Montcada. És el primer acte polític des que Nuet ha ocupat el càrrec, que el convertiran en el portaveu tercer del grup parlamentari denominat de l’esquerra plural, on estaran representants ICV, EUiA, Izquierda Unida (IU) i la Chunta Aragonesista. El nou diputat montcadenc va compartir taula envoltat d'unes 150 persones i amb la cúpula comarcal de la seva formació. Laveu.cat ha pogut conversar amb Nuet i captar les primeres impressions un cop constituÏt el Congrés.

Després de ser triat diputat a Madrid, les primeres paraules en una entrevista a Montcada Ràdio van ser d'agraïment a la ciutat de Montcada.

He crescut políticament a Montcada i Reixac i a la comarca. Aquí vaig sumar l’experiència municipal amb l’alcalde Josep M. Campos i em vaig fer com persona i militant politic. Vam governar i van ser anys molt interessants on vam poder fer molta feina. Fins i tot en la darrera etapa, estant a l'oposició. No oblido qui sóc i d'on vinc i he de tornar a la meva ciutat tot el que ella m’ha donat, que és més del que jo li he pogut retornar. Estaré a la comissió d'infraestructures, com portaveu adjunt de Foment. Montcada es mereix que se la comenci a tractar bé i allà tindré moltes coses a dir de la meva ciutat.

Com valora els darrers anys com a senador, en un context marcat pels dubtes que compleix la Càmbra alta?

Hi ha un debat molt complicat. Nosaltres hem defensat sempre que el Senat només té raó de ser com a cambra de representació territorial de l’estat plurinacional. Per tant, som partidaris que es reformi la Constitució. Que realment afronti lleis vinculades a l'estructura territorial com ara els estatus. Si no es reforma, no pot continuar sent una cambra de segona lectura i anirà cada dia creixent més la idea que sobra en aquest país. Crec que és una institicuió maltractada. És un llàstima. Cal que el PSOE i el PP avancin en la funció del Senat que la Constitució defineix però que no desenvolupa, i ho facin en aquesta legislatura de forma qualitativa. Jo hi he sumat una gran experiència parlamentària i sé que hi ha gent que hi treballa molt i que fa una molt bona feina, però globalment som crítics amb el paper actual que exerceix i que no respon a l’Espanya plurinacional que defensem.

Ara que s'ha constituït ja el Congrés, quins són els fronts oberts que haurà d'assumir?

El primer és ser conseqüents am el programa electoral. Presentarem ja el paquet de mesures que marcaran el primer període legislatiu que arriba fins a l'estiu i que recolliran l'adhesió al pagament de l'habitatge, la mobilitat i el transport. A més, seré el portaveu de política exterior i de la comissió constitucional, que és per on passen els estatuts i el debat de la reforma constitucional i el model d’estat. I aquí la coalició té molt a dir. Venim de Catalunya però el nostre grup representa formacions nacionals (IU, ICV, EUiA i CHA) i creiem que podem fer una gran aportació al conjunt del projecte federal. A més, col·laboraré a fons amb Gaspar Llamazares en la distribució de tasques en la comissió d'Infraestructures, i sobretot en la de ferrocarrils. Vull agafar-ho amb forces, ja que és un tema que m’uneix al meu municipi. És un eix vertebrador del nostre discurs polític que em fa molta il·lusió.

Quin és l'escenari que tindrà Catalunya amb una majoria del PP?

Sortirem de dubtes dilluns amb el discurs d'investidura de Mariano Rajoy i divendres, quan es reuneixi el primer Consell de Ministres. Tot indica que hi haurà paquet de retallades molt important i que hi ha un acord tàcid entre el PP i CiU. Convergència retallarà a Catalunya i els populars a Espanya i les dues forces polítiques defensaran que no hi ha cap altre projecte. Això ensorra Catalunya i el seu projecte de país. Nosaltres creiem que cal més inversió i més despesa social i aquest no és precisament el model d’enfortiment de Catalunya que, a més, fa que CiU es doblegui i se sotmeti al PP i quedi enterrat el debat sobre el Pacte Fiscal. I nosaltres denunciarem aquest tàndem.

I a nivell de proximitat, com buscarà el contacte amb la ciutadania?

Des d'ICV-EUiA concebim la política des del carrer. És fonamental, i jo vull ser conegut com el diputat del Vallès Occidental, de Montcada. Recorrent poble a poble, conflicte a conflicte, barri a barri, empresa a empresa i que serveixi com a eina perquè les problemàtiques tinguin una entrada directa en la discussió al Congrés. Buscaré una articulació que permeti que les polítiques d'ICV-EUiA a la comarca surtin enfortides, perquè som el futur. I estic convençut que aquest diputat ajudarà a consolidar el treball que s'està fent a Montcada i que farà possible que l'equip que lidera Josep M. González obtingui l'alcaldia en les properes eleccions.

Etiquetes de comentaris: , ,