Transcrit per David Guerrero
Via DEMPEUS
A l’edició impressa del diari Público del 26 de gener entrevisten a Antoni Barbarà, secretari de Dempeus per la salut pública en relació a la Iniciativa Penal Popular contra els responsables de la sanitat catalana, que estem endegant més de 60 entitats
Una seixantena de col·lectius impulsa una iniciativa penal popular pels efectes de les retallades del Govern
Portar davant la justícia els responsables dels problemes derivats de les retallades en sanitat és el que ha impulsat una seixantena de col·lectius a treballar en la presentació d’una iniciativa penal popular (IPP) contra el conseller de Salut, Boi Ruiz. “Hem de passar de la resignació al contraatac”, diu Antoni Barbarà, secretari de Dempeus per la sanitat pública, l’entitat que encapçala la iniciativa.
Serà una denuncia col·lectiva i popular amb el suport d’entitats, organitzacions i persones a títol individual, que vol demostrar amb situacions concretes produïdes durant els últims mesos com la conselleria de Salut està duent a terme “accions que voregen la frontera legal”. Un dels casos que faran servir serà la mort de Mari Carmen Mesa, una dona de 65 anys que va morir a l’hospital Vall d’Hebron per un aneurisma cerebral després de voltar per diversos hospitals. La seva filla, Natalia Fuertes, ja ha presentat una demanda particular per mirar de portar els responsables als tribunals i també ha donat el seu suport a la iniciativa penal popular.
S’estan recollint més casos de morts o problemes sanitaris que es puguin atribuir a la manca d’atenció mèdica provocada per les retallades. Es busca així aconseguir una documentació exhaustiva per iniciar el procés judicial. “Sense eufemismes, hem de parlar de negació de drets i actes delictius”, assegura amb contundència Antoni Barbarà, que defensa la decisió de “fer complir les seves lleis per garantir els drets de tots”.
Ampli suport a la iniciativa
“Si porten el jutge Garzón davant la justícia sense haver fet mal a ningú, per què no asseiem al banc dels acusats Boi Ruiz?”, apunta Manuel Piñar, el president de la Federació d’Associacions de Veïns de L’Hospitalet (FAVLH), un dels moviments veïnals que ja ha fet costat públicament la iniciativa. També estan implicats en la preparació de la IPP diverses plataformes territorials, representants del 15-M, entitats de l’àmbit sanitari, la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), ATTAC i organitzacions sindicals com CCOO, UGT i la CGT.
Aquesta acció popular, a l’estil d’una iniciativa legislativa popular però amb l’objectiu d’arribar a l’òrgan jurídic corresponent en lloc del Parlament, compta amb l’assessorament legal de l’exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo, que ha definit la IPP com “un acte de cultura cívica contra la corrupció”.
El grup de treball que prepara l’elaboració de la iniciativa penal popular li està donant voltes a la idea des del passat mes de novembre. El passat 19 de gener, en una assemblea a l’Ateneu Roig del barri de Gràcia a Barcelona, van decidir, amb el suport de la seixantena d’organitzacions implicades, tirar endavant definitivament la idea que podria portar el conseller Boi Ruiz davant un jutge. “Pretenem que tothom conflueixi, que cadascú segueixi amb les seves consignes i reivindicacions particulars, però anant tots cap a un acte general”, indica Barbarà en referència al principal horitzó a curt termini.
En aquest sentit, la pròxima data marcada en el calendari que tenen fixat és el 10 de març, quan es farà un gran acte públic en algun escenari emblemàtic de Barcelona o la seva àrea metropolitana per presentar públicament la iniciativa i una llista inicial d’adhesions. De moment, les entitats participants en la iniciativa ja preparen tota la documentació per presentar el text, i iniciar la recollida de signatures corresponent com més aviat millor.
La iniciativa legislativa popular és la principal mesura que es durà a terme, però hi ha diferents línies d’actuació que els col·lectius implicats en defensa de la sanitat pública estudien posar en marxa. Una d’elles és presentar davant el Síndic de Greuges un dossier informatiu sobre els perjudicis de la política de retallades duta a terme pel govern de la Generalitat o, fins i tot, buscar una condemna internacional per part de l’ONU o altres organismes similars contra “l’aplicació de polítiques regressives de salut”.
En un sentit més pràctic, les entitats insten al dret a la reclamació dels drets sanitaris i proposen “inundar Catalunya amb una pluja de protestes i reclamacions” utilitzant un formulari que elaborarà el mateix Jiménez Villarejo. Aquesta actuació seguirà el camí del que ja han fet algunes plataformes veïnals, com ara la del CAP Rambla Marina de Bellvitge (l’Hospitalet de Llobregat), quan van presentar prop d’un miler de fulls de reclamacions oficials de l’Institut Català de la Salut demanant la reobertura del seu centre d’atenció primària. Etiquetes de comentaris: CIU, dempeus per la salut publica