Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.



El  5° Encuentro Sindical Nuestra América ( ESNA),  s'ha esdevingut  durant els dies 21, 22, i 23 de maig, en el DF de Mèxic, i va tractar els temes sindicals de  Nuestra América, en el marc de la profunda crisi del sistema capitalista mundial. Diverses organitzacions sindicals de Nuestra América, han conformat un espai d'unitat, debat, reflexió i coordinació amb la finalitat de contribuir a la unitat d'acció, la solidaritat i la lluita de tota la classe treballadora del continent. Es proposa; “Tots i totes som part d'una mateixa classe i d'un mateix poble. Volem contribuir, amb la nostra lluita per la justícia social, al definitiu alliberament de  Nueostra América”. “Venim des del més profund de la nostra història; recollim la rebel·lia dels nostres próceres , llibertadors i de l'experiència de milers de batalles lliurades per treballadors, estudiants, pensionistes, dones, indígenes, negres i camperols al llarg i l'ample de Nuestra América. Creiem en el socialisme com a sistema per al desenvolupament humà” agreguen.

En la declaració final  i front a la crisi del capitalisme, el 5º Encuentro Sindical Nuestra América  (Esna), conclòs en la tarda de dimecres, 23, en Mèxic, conclama els pobles de la regió a la unitat en la lluita per la construcció d'un nou sistema polític i social, anticapitalista i orientat pel socialismo, respectant les particularidades nacionals.

La declaració final de la reunió també valora  el canvi de l'escenari polític en Amèrica Llatina, que resulta de les lluites socials i té un caràcter nítidamente anti-imperialista i antineoliberal. Realça, en aquest sentit, la creació de la Unasur i de la Celac (excloent EUA i Canadà), així com el resultat final de la 6ª Cimera de las Américas, realitzada recentment, on EUA i Canadà van quedar aïllats i on els  països americans es van unir en defensa de Cuba, contra el  bloquej imperialista, deixant clar que aquesta va ser l'última cimera sense la presència de la illa socialista.

Els sindicalistes van debatre  la situació política internacional, marcada per la crisi mundial del capitalisme i de la orden imperialista, iniciada a la fi de 2007 en els EUA; la formació sindical, destacant la concepció de que l'educació és un dret i no un mer servei; i un pla de lluites.

La creixent violació dels drets socials i sindicals en Mèxic, els assassinats en varios països llatí-americans (Colòmbia, Honduras, Guatemala i el propi Mèxic, entre uns altres) i la criminalització  de les lluites socials van ser durament criticades i denunciades pels delegats i delegades.

També va merèixer reconeixement  la lluita per la igualtat de gèneres i el internacionalismo de la classe treballadora i la necessitat de mantenir més estrets  els llaços de solidaritat amb les lluites en curs en els països europeis (Grècia, Portugal, Espanya, França, Itàlia i uns altres). La militarização promoguda pels EUA i la ingerência imperialista en els països llatí-americans i caribenhos va ser un altre blanc de la crítica dels sindicalistas, que van reiterar la lluita contra el bloquej Cuba, per l'alliberament dels cinc patriotas cubans presos injustament en els EUA i per la fi de totes les bases militars de l'imperi en el continent.

Van ser aprovades mocions per la pronta recuperació del president venezolà, Hugo Chávez, així com per la seva reelecció; en solidaritat als treballadors colombians, víctimes del terrorisme de l'Estat, que asessinat  més de 3500 dirigents sindicals en els últims 20 anys; en suport a la lluita dels mexicans, també sotmesos a la repressió del govern neoliberal comandad pel imperialismo ianqui, i exigint l'alliberament de 12 presos polítics del Sindicat Mexicà dels Eletricitários.

El 5º Esna va decidir escollir  el sindicalista Juan Castillo*, dirigent de la PIT-CNT (central única del Uruguai) a la seva coordinació general. El director adjunt de Relacions Internacionals de la CTB, João Batista , va ser triat coordinador tècnic. A la nit va ser realitzada una manifestació política a la plaça de la República, on queda el Museu de la Revolució Mexicana de 1910-17, comandada pel líder camperol Emiliano Zapata.

Umberto Martins - Portal CTB-

* Juan Castillo es tambè candidat a les eleccions primaries del Frente Amplio i per presidir Uruguai.



Més informació a : http://encuentrosindical.org/?p=4893